Tomas Bergström förklarar vad fågelinfluensan egentligen är för något.
Tomas Bergström förklarar vad fågelinfluensan egentligen är för något.

I november upptäcktes årets första fall av fågelinfluensa i Sverige. Sedan dess har smittan spridit sig och drabbat allt fler fåglar. Men det finns ingen anledning för människor att oroa sig. ”Det är en riktig rysare hur det har kunnat bli så fel i uppfattningen om fågelinfluensa”, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs Universitet.

Fågelinfluensan av typen H5N8 började sprida sig i Europa i november i år. Sedan dess har det kommit allt fler rapporter om döda fåglar och i södra Sverige har flera fall rapporterats, däribland i Malmö, Kalmar och Utö i Stockholms skärgård.

Sjukdomen orsakas av aviära influensavirus typ A och kan orsaka allvarliga epidemier.
Det är oftast vildänder som flyttar från till exempel Australien eller Sydostasien, och tar sig upp genom Kina och till Sibirien där de häckar. Fåglarna bär på ett virus som de själva inte blir sjuka av men som de däremot kan sprida till tamfåglar när de rör sig ner mot de tätbefolkade områdena.
– Det är man extremt rädd för eftersom de äter mycket fågelkött i de länderna, säger Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi på Göteborgs Universitet.

Tomas Bergström menar dock att det inte finns någon anledning att oroa sig för att själv bli smittad av fågelinfluensan, även om det är ett stort problem för tamfågelindustrin.
– Det är mycket ovanligt att en människa smittar det vidare till en annan människa, säger han.
Skulle en människa mot förmodan bli smittad så är dödligheten hög, men Tomas Bergström menar att rapporteringen kring fågelinfluensan är vilseledande.
– Det är alltid farligt med virus som kommer från djur och som inte hör hemma hos oss, men bilden av att vi får en fågelinfluensa som kommer utrota mänskligheten stämmer inte. Det är en riktig rysare hur det har kunnat bli så fel i uppfattningen om fågelinfluensa, säger han.

LÄS MER: Fler fall av fågelinfluensa i Sverige
Varför sprids fågelinfluensan just nu?
– Så här års börjar fåglarna må dåligt när de inte får tillräckligt med föda och då dör eller flyttar de flesta fåglarna och då kan den här typen av virus blomma ut. På sommaren är det sällan som fåglar dör eftersom de då har gott om mat.

2009 härjade svininfluensan och runt om i landet vaccinerades människor. Efter att ha spårat dess ursprung kunde forskare till slut konstatera att processen, där viruset anpassar sig till människan, tog 30 år.
– Vi är ju däggdjur och så svårt är det för ett virus att föras över från svin till människa, då kan man tänka sig hur svårt det är att smittas av fågelinfluensan eftersom barriären mellan fågel och människa är betydligt större, säger Tomas Bergström.

När svininfluensan bröt ut skapades ett vaccin på kort tid, men ett vaccin mot fågelinfluensa för människor finns inte i dag och är inte heller aktuellt inom den närmsta framtiden.
– Det finns inget vaccin mot det för människan eftersom det inte finns något behov av det. Det är nog längst ner på listan över saker man behöver vaccinera sig emot. De vaccin man utvecklat är framför allt för hönsfåglar, säger Tomas Bergström.

LÄS MER: Tamfåglar drabbade av fågelinfluensa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset