Danska hönor måste hållas instänga och under tak, för att hindra att fågelinfluensan sprids. Arkivbild.
Danska hönor måste hållas instänga och under tak, för att hindra att fågelinfluensan sprids. Arkivbild.

Danmark skärper reglerna för höns och andra fjäderfä efter larm om fågelinfluensa. Från midnatt måste de hålla instängda under tak. För Sveriges del är risken liten, enligt jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S).

Fall av den allvarliga fågelinfluensan H5N8 har påträffats runt om i Europa den senaste tiden, men inte i Sverige, enligt smittskyddshandläggare Karin Åhl på Jordbruksverket.

– Vi följer läget i omvärlden. SVA (Statens veterinärmedicinska anstalt) gör ju kontinuerligt nya riskvärderingar, säger hon till TT.

Jordbruksminister Sven-Erik Bucht (S) konstaterar att risken för svensk del är liten.

– Jag har varit i kontakt via regeringskansliet med SVA och de bedömer riskerna som låga eller mycket låga, säger Bucht i samband med måndagens jordbruksministermöte i Bryssel.

Regler skärps

I Danmark har sjukdomen upptäckts bland vilda måsar, änder och svanar. I förra veckan uppmanades uppfödare att hålla sina fåglar inomhus. Nu har rekommendationen upphöjts till lag, rapporterar Ritzau. Från midnatt natten till tisdag måste fåglarna hållas instängda och under tak, för att förhindra smittspridning, enligt ansvarig myndighet, Fødevarestyrelsen,

Kraven gäller inte ankor, gäss och andra fåglar som inte kan hållas inomhus.

Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt sade tidigare på måndagen att den tyska regeringen överväger att beordra hönsfarmare att hålla fåglarna inomhus. Han avser att diskutera frågan med andra länder, som Nederländerna, Polen och Danmark, enligt Reuters.

Stort inkomstbortfall

I Sverige råder för närvarande skyddsnivå 1 vad gäller fågelinfluensa, att fåglarna ska hållas inhägnade med foder och vatten under tak. Senaste gången högpatogena fall av fågelinfluensa påträffades i Sverige var hos två vilda svanar i Stockholm förra året, enligt Karin Åhl.

Fågelinfluensan av typ H5N8 anses inte farlig för människor, men som kan åstadkomma stor skada i fågelbesättningar. Den danska fågelindustrin räknar med att det stora utbrottet av H5N1, en annan variant av fågelinfluensa som drabbade landet 2006, kostade branschen 200 miljoner danska kronor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset