Mannen hävdar att han utsatts för den skadliga röken varje dag under fem år.
Mannen hävdar att han utsatts för den skadliga röken varje dag under fem år.

Enligt mannens beräkningar bör han få 1 000 kronor per dag, för de hittills cirka fem år han redan suttit inne, för det påtvingade lidande som röken har orsakat honom.

En man som sitter av sitt 18 års långa straff på anstalten Hall har anmält Kriminalvården då han anser att han länge har utsatts för skadlig, passiv rökning.

”Många anstalter har väldigt små promenadgårdar och det finns ej några byggda rökrutor att tillgå för rökare”, skriver mannen i sin anmälan.

”Jag och många andra intagna som all personal inom kv (reds. anm. Kriminalvården) utsätts dagligen för passiv rökning”.

Vidare skriver han att han hoppas en dag kunna komma ut och hjälpa sina två barn vidare i livet, men att staten sätter stopp för den möjligheten.

”Som det är nu dömer staten och kv mig till en säker död genom den fruktansvärda passiva rökning jag utsätts för dagligen. Jag trodde inte att vi hade dödsstraff kvar i Sverige 2015”.


►LÄS MER: Man anmäler Max: Kan inte visa att de har Sveriges godaste hamburgare

Mannen kräver därför ersättning från Kriminalvården om 1 000 kronor per dag, vilket i nuläget uppgår till 1,8 miljoner kronor, skriver han.

”Jag kommer att anlita toppadvokater som ska driva mina krav. Till Högsta domstolen vidare till Europadomstolen tills jag får ersättning”.

Metro har kontaktat Kriminalvården, som känner till ärendet.

– Det är en JO-anmälan och vi brukar låta JO utreda utan att kommentera, säger Dennis Karlsson, presschef på kriminalvården.

– Nu kommer JO att utreda detta och de kommer att be oss svara, då kommer vi att svara där och då gör vi inte det i media innan.

►LÄS MER: Samuel, 23, anmäler tjejlopp till DO – för att han inte får springa

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott