Handbollslandslagets OS-debutant Lukas Nilsson.
Handbollslandslagets OS-debutant Lukas Nilsson.

Under året som gått har unge Lukas Nilsson haft veteranen Kim Andersson som mentor i Ystad.Nu får de uppleva ett OS tillsammans.– Det är skitkul att han är med, han är ju lite som en extrafarsa, säger Lukas Nilsson.

Han är bara 19 år gammal, men är redan med om sitt andra seniormästerskap. Lukas Nilsson debuterade i det stora landslaget så sent som i november i fjol, sköt in sig hos den breda handbollspubliken under EM i januari, vann skytteligan i elitserien och har skrivit kontrakt med storklubben Kiel inför kommande säsong.

Det har minst sagt varit ett intensivt år för vänsternian.

– Det bara fortsätter. Efter detta börjar en ny resa också, nytt land och nytt hem och klubb. Men det har jag inte i huvudet än, det är OS jag fokuserar på först.

I OS-byn delar han lägenhet med Mattias Zachrisson, Tobias Karlsson och – Kim Andersson. Den sistnämnde har han den senaste säsongen spelat tillsammans med i Ystad, och haft mycket nytta av.

Tillbaka på banan

– Vi snackar mycket om allt. Han betyder jättemycket och det har han gjort hela året i Ystad också, säger Lukas Nilsson, som fortfarande var i de tidiga tonåren när Sverige för fyra år sedan spelade till sig det skrällartade silvret i London-OS.

– Kim har berättat hur coolt det är. Vi har ju tränat jäkligt hårt nu och alla har sagt att varje minut träning är värd detta. Att det är en fantastisk resa som knappt går att beskriva.

Mentorn Andersson gjorde sina första handbollsmatchminuter på nästan tre månader när Sverige genrepade mot Argentina i en träningsmatch på 2 x 20 minuter i Future Arena, där handbollen avgörs under OS.

33-åringen har plågats av artros i vänsterknät och kom in sent i OS-truppen. Han spelade den andra halvleken, sköt ett skott – som satt.

– Första skottet efter tre månader rätt upp i kryssribban, ribba in. Målvakten visste inte var han var någonstans. Jag sköt bara ett skott, så jag är 100-procentig, säger han skämtsamt.

Svensk seger i genrepet

Sverige vann matchen, som var stängd för samtliga medier, med 20–11.

– Om man tittar på resultatet så gör vi det bra, men det är fortfarande mycket som kan bli mycket bättre också. Jag tycker att vi står helt okej bakåt. Framåt ska vi försöka lösa det lite bättre och hitta uppspelet och tajmingen, det är fortfarande det som kan slipa rätt mycket på. Men det är smågrejer, säger Andersson.

Rio blir hans andra OS, och även han är glad att få dela upplevelsen med Lukas Nilsson.

– Jag står ju vid att Lukas kan bli en av världens bästa handbollsspelare. Det är väldigt kul att han är så duktig som han är i så ung ålder. Sedan är det kul att kunna ge lite tips och råd här nu också under matchen, men han är ju här för att han har bevisat att han håller på den här nivån. Jag hoppas han kan få ett riktigt genombrott här nu under OS.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset