Alexander Fransson.
Alexander Fransson.

Janne Andersson gav honom möjligheten att bli en nyckelspelare i IFK Norrköping.Frågan är om den nye förbundskaptenen vänder sig till Alexander Fransson även när det vankas VM-kval mot Nederländerna.– Självklart gynnar det mig, säger den 22-årige mittfältaren, numera i Basel, om att ha Andersson också i landslaget.

Den 1 april 2013, dagen före han skulle fylla 19 år, fick Norrköpingssonen Alexander Fransson göra allsvensk debut för "Peking" – och tackade genom att göra mål direkt.

Tränaren som lyfte upp den centrala mittfältaren från den egna akademin och fick se honom växa ut till en av de viktigaste spelarna i det IFK Norrköping som tog SM-guld i fjol? Samma Janne Andersson som är nybliven förbundskapten och som i sin första landslagstrupp tog ut Fransson.

– Eftersom jag har haft honom innan och han kan mig – både som person och som spelare – så betyder det självklart mycket, säger Fransson.

– Det var han som fick mig att utvecklas och ta nästa steg i min fotbollskarriär, så självklart gynnar det mig.

Matchades med Hiljemark

Nästan 3,5 år efter den allsvenska premiären är Alexander Fransson högaktuell för A-landslagsdebut på riktigt, mot Nederländerna i tisdagens VM-kval. Kim Källström och Pontus Wernbloom har tackat för sig och i skadade Albin Ekdals frånvaro matchades Fransson på lördagens träning ihop med den till synes givna Oscar Hiljemark centralt på mittfältet.

– Det känns bra, det verkar vara en lätt kille att spela med. Känns som att vi hittar varandra ganska bra och med fördelningen på mittfältet – det har funkat bra på träningarna, säger Fransson.

TT: Växeldrar ni lite offensivt/defensivt?

– Ja, det känns som det och det har vi snackat om också – att en går framåt och en stannar kvar; det spelar ingen roll vem av oss.

Han har intensiva 1,5 år i ryggen. Guldsäsongen med Norrköping, två matcher med det "nordiska landslaget" på januariturnén, flytten till schweiziska toppklubben Basel där han snabbt tog en ordinarie tröja och dessutom blev mästare. Sommaren? OS med U23-landslaget och före A-landslagssamlingen tillbaka till Basel och en ligamatch.

TT: Hur känns kroppen?

– Det känns bra i kroppen, faktiskt. Jag har varit lite sliten, men jag har hunnit vila upp mig också.

Hyllas av Durmaz

I landslaget är det inte bara Janne Andersson som påminner om IFK Norrköping; målvaktstränaren Maths Elfvendal, psykologen Daniel Ekvall och fysioterapeuten Dale Reese finns också där. Precis som förra lagkamraterna Christoffer Nyman och Emir Kujovic.

Men Fransson tycker inte att det helt går att jämföra.

– Det är väl liknande tänk, men samtidigt ska allt sättas på plats ganska fort. I Norrköping kunde vi arbeta med de här sakerna på längre tid.

– I sådana fall är det väl Jannes grundfilosofi som finns med.

Om han får starta eller inte återstår att se. En som har imponerats av Alexander Fransson är Jimmy Durmaz.

– Av de som är nya är det han som sticker ut, tycker jag. Han påminner lite om Rasmus Elm, med sitt passningsspel och driv. Han ska bara ta för sig lite mer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset