Yahya innan operationen.
Yahya innan operationen.

När den marockanska pojken Yahya El Jabaly föddes utan Tangier saknade han näsa och ögon. Men nu har han genomgått en operation som förändrat hans liv och gett honom ett nytt ansikte.

För fyra år sedan föddes Yahya El Jabaly i Marocko. Men i sin mors mage lyckades aldrig benen i hans huvud utvecklas riktigt. Resultatet var att Yahya när han föddes hade ett hål i ansiktet där hans näsa annars skulle vara. Han hade inga ögon, kunde inte prata riktigt och delar av hans hjärna skyddades bara av hud.

Det fanns ingen kirurg i Marocko som kunde hjälpa Yahya, men efter att en person i hans by frågade efter hjälp på Facebook fick de kontakt med australienska Fatima Baraka som föddes i närheten av byn.

  ►LÄS MER: 2-åriga Tessa föddes utan näsa – nu ska en 3d-skrivare ge henne en ny

Hon hjälpte familjen att samla ihop pengar, och tillsammans reste dem till Melbournes Royal children’s hospital där en 18 timmar lång operation ägde rum. Hela processen skildras i den dokumentär gjord av  Channel 7 i Melbourne.

Yayha fick en näsa gjord av sin hud och en ny käke. Han kan fortfarande inte prata, men kommer att genomgå röstträning. Han kommer också att börja i en marockansk skola för blinda barn och rösten utvecklas som den ska.

– När vi först fick se hans nya ansikte kunde man verkligen se att de var i chock och samtidigt så otroligt lyckliga, säger kirurgen Tony Holmes i dokumentären.

► LÄS MER: Bebisen kom i puberteten – fick mens och bröst

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset