Ny sajt tar oss in bakom kulisserna till världens mest exklusiva krogar.

Högst upp på Topp 60 tronar El Celler de Can Roca – en katalansk krog med en imponerande vinkällare. Josep Roca tar oss med på en tur.

Den nylanserade sajten wbpstars.com vill med sin Topp 60-lista konkurrera med Guide Michelin som världens mest tongivande restaurangguide. Efter flera års testande har sajten nu sjösatts. Förutom recensioner och listor över världens bästa gourmetkrogar får besökaren även följa med bakom kulisserna till flera av krogarna. Via filmklipp visar några av världens duktigaste kockar upp den matlagningskonst som fått dem att kvala in på listan. 

Hittills har cirka 2 500 av de absolut bästa restaurangerna besökts i omkring 100 länder. Av dem har 400 från 50 länder dokumenterats på sajten och 60 krogar har rankats på den absoluta topplistan. På plats 34 finns den enda svenska restaurangen i Topp 60 – finkrogen Frantzén/Lindeberg i Stockholm. Men ytterligare 19 svenska krogar har recenserats, bland andra 28 + i Göteborg, F12 i Stockholm och Gastro i Helsingborg. 

Bakom betyget ligger vanliga kunder samt wbpstars.com egna matinspektörer, som via ett avancerat betygsystem rankat de 60 absolut bästa. Betyget ska enligt hemsidan inte påverkas av restaurangernas hype eller exklusiva design utan dess genomgående kvalitet när det gäller mat och upplevelse.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset