Karin Lilja njuter av blommorna i Lunds botaniska trädgård.
Karin Lilja njuter av blommorna i Lunds botaniska trädgård.

Utflyktsbloggaren Karin Lilja ger åtta helgtips runt hela Skåne. Kultur och äventyr i landskapets alla hörn.

skane.com/sydpol.com

Utgå från Helsingborg och åk vidare norrut i Kullabygden. Shoppa på outlets i Höganäs och bada i idylliska Lerhamn. Åk upp på Kullaberg, bada i Ransvik eller fotvandra längs sluttningarna. Fika på Flickorna Lundgren och besök doldisen Jonstorp med naturreservat och Tunneberga gästis.
Söndag
Utforska Bjärehalvön. Köp med lunch på Ica i Förslöv med fabriksförsäljning av Heberleins charkuterier. Promenera på Grevie backar och avsluta med en fika på Café Killeröd. Därifrån har man förstklassig utsikt över flera av platserna man besökt.
 

skane.com/sydpol.com

Ströva över småkulliga Munkarps fälad. Efter en lunch på Åkessons ost, en deli i Höör, kan en eftermiddagspromenad på Rövarekulan sitta fint. Där klättrar bokskogen på sluttningarna ner mot ån. Shoppa fina kryddor på Klinta kryddor  och ät middag på Ringsjö krog och värdshus.
Söndag
Morgondopp i Vaxsjön vid Frostavallen, följt av en trevlig promenad runt Vaxsjön. Luncha på Röstånga Möllas surdegscafé inne i Eslöv, vid järnvägsstationen. Åk sedan till Hallaröds kyrka och fotvandra längs stigen till S:t Olofs källa.
 

skane.com/sydpol.com

Ta en promenad från Röstånga by genom Nackarpsdalen till Odensjön. Ät lunch på Spångens gästis, outlet­shoppa på Klippans yllefabrik och kolla in Sankt Petri kyrka som är en arkitekturpärla. Fika på Lotta på åsen utanför Ljungbyhed eller ta en trädgårdsfika på spettekaksbageriet i Billinge. I byn finns en bra keramiker och flera bra antikaffärer. Vandra på den gamla vulkanen Allarps bjär och ät sedan middag på Farbror Elofs skafferi i Billeberga. Söndag Åk till Tomarps Kungsgård i Kvidinge. Ät lunch där och kolla in utställningarna.

skane.com/Birger Lallo


Ystads bebyggelse med en massa korsvirkeshus är en sevärdhet i sig, men missa inte filmmuseet Cineteket och klosterträdgården. Ät lunch på Book Café på Gåsegränd och åk sedan ut på landsbygden till Dag Hammarskjölds fridfulla Backåkra. Fika på Olof Viktors i Glemminge eller besök Fyledalen med Åbergs trädgård. Kåseberga med Ales stenar är en självklarhet, och i fiskeläget finns flera middagsmöjligheter, bland annat på Vendel.
Söndag
Åk längs kustvägen till Skanör. Ät lunch på Skanörs rögeri eller fika på Da Aldo.

skane.com/sydpol.com


Stranden vid Knäbäckshusen är knappast bred, men vacker, i norr ser man Stenshuvud.
Ta ett dopp och åk sedan till
Kivik för lunch på Buhres fisk. Sedan väntar Haväng för alla som vill uppleva det riktiga österlenska ljuset. Kolla in
träden i arboretet i Esperöd och ät på Kronovall vinslott med den bästa pizzan
i skogen. Om fiskmiddag
lockar mer är Skillinge
hamnkrog en klassiker.
Söndag
Ta en strandpromenad i Furuboda och bada. Flera olika
fikamöjligheter i trakten, till exempel kaffestugan vid Alunbruket i Andarum.

skane.com/Helena Bergqvist


Malmö är den självklara stadspärlan. Shoppa ekologiskt vid Drottningtorget och käka italiensk ekoglass, eller fika på Patisserie David. Flanera i mysiga Gamla Väster. Ta bussen till Triangeln och ät lunch på Di Penco, eller köp med fika från Systrar och Bröder. Kulturvandra på Möllevången och ät middag på Tempo.
Söndag
Gå från Centralen genom den nya delen av Västra hamnen med TV-huset och Dockan. Landa i Bo01-området, bada vid strandpromenaden och luncha på Salt & Brygga. Avsluta Malmöhelgen på Moderna museet.
 

skane.com/sydpol.com


Efter ett besök på Wanås slott kan man tillbringa resten av dagen i området kring Finja­-sjön med riktigt fina promenadstråk. Här finns till och med en slinga som är specialanpassad för att vara kul för hundar. Besök trädhuset, ett hus mitt uppe bland träden. Hovdala är en gömd skatt som inte får missas. Slottet är vackert och här finns även ett kafé med utmärkt fika.
Söndag
Ett besök på Regionmuseet i Kristianstad är intressant och dessutom gratis. Strosa sedan längs söndagslugna gågator, ta en promenad i Tivoliparken och fika på Dufvanders.
 

skane.com/sydpol.com


Efter en promenad i Lunds kullerstensgränder ta bussen till vattenhallen Science Center. Centret är litet men kul, med tvättäkta forskare som guider. Köp takeaway-lunch på Ica Tuna och gå genom vackra Professorstaden till Botaniska trädgården. Ät lunch på Café Botan och titta i växthusen. Kul shopping på Klotet, Kulturens museishop, och på Hökeriet. Ät middag på Klostergatans Vin & Deli.
Söndag
Åk till Tirups Örtagård utanför Staffanstorp för fika och växt­shopping. Utgrävningsplatsen för medeltida Uppåkra ligger alldeles i närheten.

Med hemmet mitt i Skåne fick hon mindre än en timme till landskapets alla pärlor. Utflykterna blev fler och fler, och så började Karin Lilja blogga om dem. Nu har Utflykt Skåne tusentals besökare i veckan. Metro har tagit Karin Lilja till hjälp för att guida till de mysigaste weekendutflykterna i Skåne.

– Norra delen av Österlen är min favorit med Kivik, Christinehof och Furubodastranden. Sedan är trakten nedanför Hässleholm extremt vacker. Där är jag ofta, det är nära för mig som bor i Höör, säger hon.
Eftersom hon är utbildad biolog är naturupplevelserna särskilt inressanta, anser hon. Men kulturella sevärdheter och trevliga fik tackar Karin Lilja inte heller nej till. Hon åker ofta med sin man och barnen, men till hennes nya smultronställe vill bara hunden hänga med.

– Jag har börjat gilla området kring Vollsjö och ner mot Sjöbo väldigt mycket. Jag tycker om att det är småkulligt och oexploaterat, men det är svårt att engagera familjen. De följer med till andra platser i stället, säger Karin Lilja.
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset