En byggarbetare rasade från fyra meters höjd rakt ner på citybanan när en kranhiss brast. Men någon vidare utredning blev det aldrig och nu är ärendet nedlagt. Det rapporterar facktidningen Byggnadsarbetaren.

Urban Brådhe

Byggarbetarna som syns på bilden har inget med händelserna i artikeln att göra.

Det var i juli 2012 som en fyra meter hög kranarm rasade till marken under arbetet med citybanan. I satt en byggarbetare som i olyckan skadades och fick flera benfrakturer som följd.

I efterhand konstaterades det att orsaken till att kranarmen rasade var att bultarna till liftens kranarm brast. Det visade sig dessutom att maskinen inte var besiktigad i tid och därför inte tillåten att köra.

Men när Arbetsmiljöverket gjorde anmälan till åklagaren kom den bara att handla om den obesiktigade maskinen. Det stod inget om själva olyckan.

Åklagaren beslutade sedan att inte ta upp ärendet. Han ansåg att det skulle kosta för mycket att utreda, i förhållande till bötesbelopp på runt 25 000 kronor. Bland annat eftersom intervjuer behövde göras utomlands.

►Läs mer: ”Dödsolyckorna kunde ha varit fler”

Arbetsmiljöinspektör Christian Lönnström är nu kritisk mot att åklagaren valde att inte gå vidare med den obesiktigade maskinen.

– Då blir det ju inte likhet inför lagen. Att köra en obesiktigad maskin är ett brott, säger han till Byggnadsarbetaren.

►Läs mer:  Två skadade under arbete med Citybanan

►Läs mer: Följ mer i jättebygget under Stockholms gator

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset