Tre personer åtalades vid Värmlands tingsrätt för äktenskapstvång.
Tre personer åtalades vid Värmlands tingsrätt för äktenskapstvång.

Vid jul 2015 larmade en 14-årig flicka om att hon blivit bortgift mot sin vilja. Hennes föräldrar och den tilltänkte mannen åtalades för äktenskapstvång. Nu döms föräldrarna för försök till äktenskapstvång. Den tilltänkte maken frias dock.

Då den då 14-åriga flickan, vid jul 2015, larmade om att hon blivit bortgift mot sin vilja, berättade hon även att hon hölls inlåst och att hon blev kontrollerad av sin familj. Hon anmälde även att hon hade dödshotats och blev misshandlad av familjen.

Flickans föräldrar och den tilltänkte maken, en nu 27-årig man, åtalades vid Värmlands tingsrätt för äktenskapstvång.

I december 2015 ska en fest ha hållits på en ort i Dalsland. ”Under festen har ett äktenskapskontrakt upprättats av en tillkallad ”sheik””, enligt åtalet.

LÄS MER: Två gripna – planerade att gifta bort son

Nu döms flickans föräldrar för försök till äktenskapstvång. Straffet blir villkorlig dom. ”Enligt domen har föräldrarna utnyttjat flickans utsatta situation för att försöka förmå henne att ingå den äktenskapsliknande förbindelsen”, skriver rätten på sin hemsida.

– Äktenskapskontraktet talar starkt för att paret ingick en äktenskapsliknande förbindelse. Vid förhör med de inblandade och med den professor i socialantropologi som tingsrätten anlitade som sakkunnig framkom dock att det finns oklarheter i frågan om den äktenskapsliknande förbindelsen var fullbordad, säger lagmannen Lars Holmgård i en kommentar.

Den tilltänkte maken frias helt. ”Detta eftersom åklagaren inte visat att mannen förstod att flickan var emot att ingå en äktenskapsliknande förbindelse”, skriver rätten.

LÄS MER: Tre frias från misstanke om äktenskapstvång

Under rättegången sa flickan:

”Jag vill bestämma över mitt liv, vi bor i Sverige nu och inte i Syrien”, rapporterade SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset