Föräldrarna åtalades för att ha matat sitt barn med vegansk kost, och nu riskerar de fängelse. Arkivbild.
Föräldrarna åtalades för att ha matat sitt barn med vegansk kost, och nu riskerar de fängelse. Arkivbild.

Föräldrarna matade sitt drygt ettåriga barn med vegankost – något som ledde till bristande utveckling hos barnet, enligt åtalet. Föräldrarna åtalades för grovt vållande till kroppsskada, och nu vill åklagaren att de döms till fängelse.

Barnet var omkring ett år gammalt då det i början av förra året omhändertogs. Då hade både läkare och personal från socialtjänsten varnat föräldrarna för att fortsätta mata barnet med ”vegankost”, enligt åtalet.

Barnet svalt och utvecklades inte ordentligt, då den veganska kosten saknade tillräckligt mycket protein och fett, enligt åklagare Nicklas Englund.

LÄS MER: Veganprotestanter sågas av premiärministern: ”Är skamligt”

Föräldrarna, som är från Stockholmsområdet, åtalades för grovt vållande till kroppsskada och grov egenmäktighet med barn, och under tisdagen avslutades rättegången.

– Jag yrkade på att de ska dömas till fängelse. Men egentligen vill jag inte säga så mycket om målet då det nu ligger hos tingsrätten för bedömning, och för att det var stängda dörrar i målet, säger Nicklas Englund.

Mamman: Har följt läkarens instruktioner

Båda föräldrarna har nekat till brott, enligt åklagaren. I en utredning med frivården, som gjordes i början av maj, har mamman berättat att hon anser att hon följt de instruktioner hon fått från läkare.

LÄS MER: Bebis försvann från förskola – kvinna gripen för människorov

Nyligen uppmärksammades ett liknande ärende – där ett barn fått vegansk kost till den grad att föräldrarna åtalades – i Göteborg. Den pappan menade att köttprodukter är giftiga, och att barnet istället fick veganska produkter och bröstmjölk.

Då han i förhör fick frågan om barnet fick något tillskott, svarade han: ”Nej inga droppar eller sådant. Hon får solsken, skratt och kramar”.

Expert: Krävs att man kan en hel del om mat

Livsmedelsverket anser att det inte går att avråda föräldrar från att ge barn vegansk kost, även om det kan uppstå svårigheter.

– Det blir mer komplicerat om man har en vegansk diet och det kräver att man kan en hel del om mat. Detsamma gäller generellt om man utesluter vissa livsmedel, har Hanna Eneroth, nutritionist på Livsmedelsverket, tidigare berättat för Metro.

Dom i målet mot föräldrarna i Stockholmsområdet väntas i slutet av maj.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om vegan brott