Mamman Alisa Mock är en av många som upprörts av dockan.
Mamman Alisa Mock är en av många som upprörts av dockan.

Dockan Anlily har under den senaste veckan väckt stor uppmärksamhet i Sydafrika. Dockan har kallats anorektisk, och efter stora protester i sociala medier dras nu dockan tillbaka.

Sydafrika har under den senaste veckan präglats av den debatt om leksaksdockan Anlily, som mött stor kritik i sociala medier. Dockan beskrevs bland annat som att den får "Barbie att verka överviktig". Det skriver Sunday times.

Anlily har blont hår, pinnsmala ben, en stor byst och ett så kallat "thigh gap" och utseendet hos dockan har enligt Sunday times skapat en debatt om huruvida dockor i Sydafrika faktiskt representerar hur flickor ser ut eller uppmuntrar till ouppnåeliga ideal.

► LÄS MER: 15-åring plastikopererade sig till en docka – för att få tillbaka ex-pojkvän

– Barnleksaker, och särskilt dockor, skapar förebilder för barn och den här dockan är till och med mindre passande än en Barbiedocka, säger Joan van Niekerk, ordförande för International society for the prevention of child abuse and neglect till Sunday times.

Efter stor kritik i sociala medier kom dockan dock att dras tillbaka.

– Vi håller med om att dockan sänder fel meddelanden och har därför valt att skicka tillbaka dem, sa en talesperson för butikskedjan Shoprite Checkers till Sunday times.

► LÄS MER: Trebarnsmamman Julia, 35, tillverkar könsneutrala dockor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset