Föräldrar har reagerat på scenen i årets julkalender när de pratar om "Vuxenskönt".
Föräldrar har reagerat på scenen i årets julkalender när de pratar om "Vuxenskönt".

I en del av dagens julkalenderavsnitt pratas det om ”vuxenskönt”. Scenen kritiseras av föräldrar på Facebook som tycker det är fel att kalendern berättar att sex är skönt. ”Finns inte någon anledning att barn måste veta vad sex är för vuxna.”, skriver en förälder till Metro.

Redan när trailern för julkalendern visades gick föräldrar i taket. Julkalendern har redan anmälts till granskningsnämnden för medeltidsavsnittet när barnen fick dricka alkoholfri öl. 

► LÄS MER: Barnen bjuds på öl i julkalendern – nu anmäls den: "Direkt olämpligt"

Måndagens avsnitt handlar om 1970-talet och familjen lajvar hur det kunde vara att bo i ett kollektiv. 

Skådespelaren Olof Wretling sitter med en autentisk 1970-talsbok och berättar hur ett samlag går till. Ord som snippa, snopp och vuxenskönt nämns. Scenen har fått många föräldrar att reagera. 

►LÄS MER: ”Ni som rasar över julkalendern – hur knullar ni själva?”

I ett inlägg i en Facebookgrupp höjde en förälder frågan om vad andra föräldrar tycker om att de pratade om ”vuxenskönt”. Inlägget har fått hundratals kommentarer av folk som både uppskattar och kritiserar avsnittet. En del tycker att det inte är något problem, medan andra skriver att de är chockade och anser att sexprat inte hör hemma i en julkalender. 

I ett mejl till Metro skriver en förälder att denne hittills uppskattat de ämnen som julkalendern tagit upp, men att dagens avsnitt med "vuxenskönt" skapade en reaktion:  

”Det kanske finns barn som inte vet hur barn blir till och det enda de då vet är att vuxna stoppar snoppen i snippan för att det är skönt. Nämndes inte vad jag hörde ett ord om barn... Hade de sagt att så här blir barn till hade jag bara ryckt på axlarna. Kanske tyckt att det var upp till föräldrar att tala om det för barnen men inte mer”. 

Föräldern tycker att barnen som ser på kalendern inte behöver veta att sex är en njutning.

”Säger absolut inte att det är fel att föräldrar som vill berätta för sina barn om detta och prata om det gör något fel. Alla gör som de vill och jag dömer ingen. Tycker dock att föräldrarna kan få besluta det själva”. 

Vad sa dina barn när de sett avsnittet?

”Mina barn reagerade inte alls. De är bara halvt intresserade av kalendern. Tyckte bättre om när det var äventyr och spänning”.

► LÄS MER: Eleverna ritade snoppar och snippor på väggen – läraren hyllas för svaret

Lisa Andrae, projektledare på ”Tusen år till julafton” på SVT, säger till Metro att de ville skildra 1970-talet och sätta fingret på de trender som fanns då. 

– Då skulle barnen skulle lära sig konkreta saker som vuxna, som om djuruppfödning, livets uppkomst och demokrati. 

Hon säger att scenen med "vuxenskönt" går väldigt fort. 

– De barnen som uppfattar det tror vi redan vet vad ”vuxenskönt” och sex är. Vi kände oss inte så oroliga för att vi skulle chockera, det här går över huvudet på de allra minsta.  

En annan grej är att många föräldrar tror att julkalendern har en åldersgräns?

– Det är en missuppfattning. Vi vet inte var den kommer i från. Vi gör alltid julkalendern med sikte på hela familjen, så även denna julkalendern. Och det har vi märkt på den tittning vi fått, vi har dessutom barn som medverkar som är i alla åldrar. Den yngsta, treåriga Cleo, har dessutom blivit en favorit hos många, säger Lisa Andrae. 

► LÄS MER: Hur vass är du på gamla julkalendrar? 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset