Nu har det gått löss i skolan i sex månader och jag börjar bli väldigt trött på detta, skriver Helen Andersson.

IBL/privat

Helen Andersson har fått luskamma sina barn i ett halvår på grund av att det går runt på skolan.

Nu har det gått löss i skolan i cirka sex månader och jag börjar bli väldigt trött på detta. Ska det vara så svårt att luskamma sina barn? Och om man hittar någon lus eller ägg behandla och luskamma hela familjen?

Visst, alla har kanske inte råd att köpa lusmedel men då får man helt enkelt försöka dra in på något annat. För detta drabbar alla i omgivningen både ekonomiskt och kroppsligt. Håret och hårbotten blir påverkade av dessa medel, även de som är för känsliga.

Sen vet jag att alla inte säger till på skolan om de har hittat löss på sina barn och behandlat. Hur tänker de? Att få löss är inget att skämmas över. Det handlar inte om att man är smutsig, inte duschar och så vidare. 

Scenario: En i klassen får löss och ingen säger något. De andra 24 i klassen blir smittade, de har till exempel två syskon var som går i olika klasser och de har med blivit smittade och smittat ner de andra i klassen. Då är vi helt plötsligt uppe i 75 barn och de träffar förmoldigen flera som också blir drabbade. Det blir då många som hinner få löss innan någon vågar eller vill säga något.

Tyvärr så behöver inte ett lusangrepp klia så man kan ha det utan att veta om det, enda sättet att veta säkert är att kamma. Gärna en gång i veckan, och om lössen hittat dit, så behandla direkt för allas skull. Det är så enkelt i dag med lusmedel där lössen kvävs och det tar bara en kvart att behandla. Sedan kammar man dagligen tills alla löss och ägg är borta (cirka två veckor) och för att slippa återbesök kammar man igenom håret för säkerhets skull någon gång i veckan. Året om. Till och med jag som har värk i kroppen och blir helt slut i armarna av upprepade rörelser gör detta så har jag jextremt svårt att förstå varför man skiter i det.

Om ens barn ändå drabbas av löss så upptäcker man det snabbt. Detta gör det enklare att bli av med dem och detta minskar även smittspridningen.

Den enda säkra vägen är att kamma, kamma, kamma. Förebyggande och behandlande. Så snälla föräldrar se till att luskamma och informera skolan direkt så det inte blir värsta epidemin av detta.

Helen Andersson, undersköterska/barnskötare och mamma till två skolbarn.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset