Nej, nu kokar jag efter ett inlägg på Facebook. Kokar! Visst är det lätt att slänga ur sig hur dålig en skola och dess pedagoger är så fort det sker något trist på barnens skola. Om barnen hamnar i slagsmål har inte lärarna varit på plats. Kommer ett barn hem och mår dåligt på grund utav mobbning så är det också bristen på personalens närvaro, förståelse och förmåga att blunda när det sker.

Men herregud väx upp!

I stället för att sitta och gnälla och kritisera, se det ur skolpersonalens perspektiv också. 30 barn i en barngrupp på två mentorer är inte ovanligt i dagens skolverksamhet. Det är inte bara för få personal, det är även utökade krav på dokumentering för lärarna. Jo, det är faktiskt oftast det dem gör när det är för lite personal ute hos barnen på rasterna. Jag är övertygad om att det är inte det pedagogerna VILL göra, de vill vara med barnen och se våra barn utvecklas och mår bra precis som vi föräldrar vill.

LÄS MER: Förskolan ska ge fan i när jag lämnar och hämtar mina barn

Det är inte alltid lärarnas fel när det händer tråkigheter. Det är jäkligt lätt att slänga skiten på dem som inte kan göra något, men som faktiskt gör sitt allra bästa!

Det är vårt fel, ja ditt och mitt, eftersom det är vi som röstat fram våra politiker som är ansvariga för besluten om vad som är ”bäst” för våra barn. Jag ska inte gå in på den diskussionen men de verkar ha glömt att det är Sveriges framtid (deras efterträdare med andra ord) de utsätter den dåliga skolan för.

Oftast beror missnöjet med skolan på mobbning som för min del handlar om värderingar och förebilder som vi vuxna föräldrar överför till våra barn redan i modersmjölken. De dåliga attityderna och tråkiga sakerna som sker på skolan kan inte alltid beskyllas på dålig och frånvarande personal. Som förälder bör man ta sig en funderare och ansvar för vad man ger sina barn för värderingar. Varför inte vara med i skolan och skapa en uppfattning baserat på fakta så att du kan påverka politikerna. Kräv att politikerna är med på ett föräldramöte. Visa personalen att de har ditt stöd för att skapa en bättre skola och miljö för barnen i stället för att motarbeta genom gnäll och ibland orimlig kritik på saker som inte pedagogerna själv kan påverka.

LÄS MER: Sluta kalla mig dagidfröken – det heter förskollärare 

Det finns många trasiga barn i skolan, och det börjar redan i förskoleklass, då kan det inte enbart vara skolpersonalens fel? Det finns barn med väldigt olika behov, bakgrund, erfarenhet, funktionsvaration med mera som ska fungera ihop. Det tar tid. Tid OCH engagemang från föräldrar och personal tillsammans. Vi måste vara ett team vi föräldrar och skola om det ska bli bra för våra barn. Är vi ”motståndare” drabbas barnen hårdast!

Så om skolan ska ta sitt ansvar, så tycker jag att vi ska börja ta vårt som förälder! Och jag lovar dig, pedagogerna vill ha en bra skola för våra barn – precis som vi föräldrar!

Malin Martinsson

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset