Ashya King, 5, drabbades av en kraftig hjärntumör. Hans föräldrar fängslades för att de ville ge honom en annan behandling än den som fanns tillgänglig i England.
Ashya King, 5, drabbades av en kraftig hjärntumör. Hans föräldrar fängslades för att de ville ge honom en annan behandling än den som fanns tillgänglig i England.

Ashya King, 5, led av cancer. Då tog hans föräldrar honom till ett sjukhus utomlands för att få en annan behandling. Föräldrarna fängslades under en kort period – trots att de bara ville sin son väl.

Femåriga Ashya King drabbades av en svår hjärntumör. Han behandlades med strålbehandling på ett sjukhus i Southampton i England.

Men föräldrarna tog Ashya till Prag för att han skulle få en annan behandling som kallas protonterapi, något som inte fanns tillgängligt via National Health Service (NHS) i Southampton, skrev brittiska tidningen The Sun.

På kliniken i Prag tillfrisknade Ashya mirakulöst – det konstaterades att han var cancerfri.

Föräldrarna Naghmeh och Brett King orsakade en stor myndighetsjakt på Ashya förra sommaren när de tog honom från sjukhuset i Southampton.

– Om vi hade lämnat Ashya med NHS i Storbritannien skulle han inte vara med oss i dag. Han var för svag och skulle inte ha överlevt, sa Naghmeh till The Sun.

►LÄS MER: Nej, det går inte att bota cancer genom att äta citron och bikarbonat

Asyhas pappa Brett säger att med tanke på hans sons nuvarande tillstånd så gjorde de rätt som tog honom från England. Efter att ha fått protonterapin i Prag togs Asyha till Spanien där föräldrarna har ett fritidshus.

Men väl i Spanien arresterades Asyhas föräldrar av polisen. De spenderade flera dygn i fängelse, borta från sin son, innan de släpptes, enligt The Telegraph.

Southampton University Hospital Trust har sagt att Ashyas chanser att överleva är 70-80 procent efter fem år med rätt behandling, skriver The Guardian.

Ashya håller i nuläget på att återhämta sig tillsammans med sin familj i föräldrarnas fritidshus i Marbella.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset