Stort säkerhetspådrag när Malala besökte sin hemstad för första gången sedan mordförsöket.
Stort säkerhetspådrag när Malala besökte sin hemstad för första gången sedan mordförsöket.

Nobelpristagaren Malala Yousafzai är tillbaka i sin hemstad Mingora i Pakistan. Det här är det första hembesöket sedan mordförsöket för över fem år sedan.

Vägar spärrades av i staden Mingora när Malala flög in med militärhelikopter tillsammans med sina föräldrar och sin bror, rapporterar Reuters. Malala uppges ha träffat vänner på sitt rum, då hon av säkerhetsskäl inte tilläts gå till andra hus, eller ens vistas på taket till sitt eget.

LÄS MER: Malala blir Oxford-student

Hon höll även ett tal på en pojkskola under sin vistelse, trots att hennes aktivism gäller rätt till skolgång för flickor.

– Jag saknar allt med Pakistan. Floderna, bergen, även de smutsiga vägarna och skräpet runt vårt hus, och mina vänner, hur vi brukade skvallra och bråka med våra grannar, säger Malala till Reuters.

Malala blev den yngsta Nobelpristagaren hittills 2014. Hon har genom sin välgörenhetsorganisation hjälpt unga flickor i framförallt Pakistan, Nigeria, Jordanien, Syrien och Kenya till att få rätt till utbildning. Under mars öppnades även en ny skola i hemtrakterna Swatdalen i Pakistan.

LÄS MER: Malala blir yngsta fredssändebudet

– Vi står bakom Malala. Om Gud vill ska vi bekämpa terrorism och extremism i vår religion med utbildning som vårt vapen, med pennan som vapen, med lärare och böcker som vapen, säger Jawad Iqbal Yousafzai, en vän till familjen, till Reuters.

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai föddes den 12 juli 1997 i Swatdalen i Pakistan. Hon  bloggade om talibanstyret i sin hemstad Mingora under pseudonym för BBC.

Hennes hemtrakter erövrades av talibaner år 2007. Regeringsarmén slog tillbaka dem, men terrorn i området har fortsatt till och från.

Den 9 oktober 2012, gick en taliban ombord på hennes skolbuss och sköt henne i huvudet.

Hon klarade sig mirakulöst och flögs till Storbritannien för specialistvård och rehabilitering.

Hon är nu student vid Oxford University.

Källa: Metros tidigare rapportering

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset