När busschauffören svimmade handlade Mattias Grönvall på instinkt och styrde bussen i säkerhet.
När busschauffören svimmade handlade Mattias Grönvall på instinkt och styrde bussen i säkerhet.

Mattias Grönvall blev hjälte på tisdagen när han ingrep och styrde den skenande bussen i säkerhet. "Jag sprang direkt dit, man hinner liksom inte tänka, det går så fort allting."

När Mattias Grönvall, 20, var på väg till jobbet i Malmö inträffade något som för många bara händer på film. Busschauffören tuppade av, och han själv fick hoppa in som förare – mitt på motorvägen, vilket Expressen skrivit om.

– Det var ute på motorvägen, snabblinjebuss 146 på E6:an. Jag sitter längst fram i bussen, och så märker jag att den börjar dra sig inåt mot mittenräcket, berättar Mattias.

– Så ser jag att chauffören har tuppat av, hon ligger hopsäckad över ratten. Då springer jag fram och tar över. Jag tar mig in i båset och lyckas komma åt bromspedalen. Hon sitter kvar där och är fortfarande avsvimmad.

Mattias hör oroliga skrik inifrån bussen när han styr ut den mot vägkanten och lyckas få stopp på den. Chauffören låg fortfarande avtuppad och vaknade inte förrän bussen stod still.

– Sen efter var det många som tackade mig och tyckte att det var modigt gjort.

Vad tänkte du när det hände?

– Jag sprang direkt dit, man hinner liksom inte tänka, det går så fort allting. Det är klart man blir lite rädd och så, men jag lyckades ändå behålla lugnet så jag kunde reda ut det.

När bussen stod still hoppade Mattias snabbt av, sen kom en annan linjebuss och plockade upp passagerarna.

– Sen åkte jag vidare till jobbet. Jag kom 10 minuter sent, sen var man igång igen, skrattar Mattias.

Mattias hyllades också av Skånetrafiken för sin hjälteinsats.

– Mattias ska ha en stor eloge. Hans rådighet är fantastisk i den här situationen, säger presschef Ulrika Mebius till Expressen.

– Naturligtvis kommer vi att uppmärksamma honom. Under min tid på Skånetrafiken, och jag har jobbat här väldigt länge, har jag aldrig hört talas om att vi skulle ha haft någon sådan här incident och det är som tur är väldigt sällan det händer. Det här är verkligen ett hjälteingripande.

Föraren av bussen mår enligt uppgift bra, men man vet ännu inte vad som fick henne att tuppa av.

LÄS MER: Man blev akut sjuk – då körde chauffören fullsatta bussen till akuten

LÄS MER: Busschauffören Tim räddade 3-årig pojke från kidnapparen – hyllas

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset