Vid gryningsräder hittade polisen stridsutrustning och mängder med kemikalier.
Vid gryningsräder hittade polisen stridsutrustning och mängder med kemikalier.

Tre män åtalades för att ha planerat ett terrordåd som allvarligt hade kunnat skada Sverige. Nu döms en av männen för terrorplanerna. "Han har haft uppsåt att genomföra en sprängning i IS namn", skriver tingsrätten i domen. Men två av männen frias för terrorplanerna.

I april förra året slog polisen till mot adresser i Strömsund och i Stockholmsområdet. Stora mängder kemikalier men även stridsutrustning hittades.

LÄS MER: Terrormisstänkt i Sverige hade sju svärd – ”förvarade dem åt en fakir”

Tre män – 46, 39 och 30 år gamla – åtalades för förberedelse till terroristbrott. ”Syftet med gärningen har varit att injaga allvarlig fruktan hos en befolkning eller befolkningsgrupp och att allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Sverige”, enligt åtalet. Männen åtalades även för terrorfinansiering.

Rätten: Skulle kunna skada det öppna samhället

Nu döms 46-åringen för terrorplanerna. ”Det har funnits tillräcklig bevisning om att mannen skaffat vissa av de kemikalier som åklagaren påstått och att detta kunnat användas för att åstadkomma en sprängning, att mannen tagit del av en bombinstruktion samt att han haft uppsåt att genomföra en sprängning i IS:s namn”, skriver tingsrätten i domen.

LÄS MER: Terroråtalad hade flera identiteter: Hyrde pass och id-kort på svensk sajt

”Det har handlat om förberedelse till en sprängning i IS:s namn som skulle kunna döda och skada människor samt förstöra egendom”, skriver rätten vidare.

”En sådan sprängning skulle kunna skada det öppna och säkra samhället samt skapa eller öka motsättningar mellan olika grupper i samhället samt injaga fruktan. Detta är just sådant som avses med terroristbrott”, går också att läsa i domen.

En av männen frikänns helt

Han döms även för terrorfinansiering. Straffet blir sju års fängelse och utvisning.

39-åringen och 30-åringen frias dock för terrorplanerna, eftersom bevisningen i de fallen inte är lika stark, enligt tingsrätten. 39-åringen döms dock för brukande av falsk urkund till en månads fängelse. 30-åringen döms för samma brott, och även terrorfinansiering. Straffet för honom blir sex månaders fängelse.

Förutom de tre männen åtalades ytterligare tre män för terrorfinansiering. Två av männen döms till kortare straff för terrorfinansiering, medan en av männen frias helt.

Männen har nekat till brott.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om brott terror