Förbud mot bilstereos, rädsla för trådlösa nätverk, nya program på P3 och ett kraftfullt nej till tända lampor mitt i natten. Metros Anton Säll har gått igenom alla riksdagens 3 409 motioner som kom in under riksdagsåret 2016.

Riksdagen.se

Mikael Jansson (SD), Cecilia Widegren (M) och Emanuel Öz (S)

Riksdagen.se

Magnus Persson (SD)

Riksdagen.se

Rickard Nordin (C)

Riksdagen.se

Mikael Jansson (SD)

Riksdagen.se

Cecilia Widegren (M)

Förbud för högljudda bilstereos. Jonas Gunnarsson (S)

”Sedan en lång tid tillbaka har ett stort antal invånare inom Arvika tätort upprepade gånger fått sina hemmakvällar och sin nattsömn störda av fordon som kör förbi och spelar musik på mycket hög volym med kraftfull ljudanläggning”.

Så inleder Jonas Gunnarsson sin mycket upprörda motion om högljudda bilstereos.

Nu vill Jonas Gunnarsson sätta ner foten. Han vill att riksdagen ska ställa sig bakom högre böter för ”dem som framför motordrivna fordon som spelar oerhört hög musik”. 

Kommer det här att bli av? Antagligen inte. Frågan är inte högst upp på den socialdemokratiska agendan med mindre än två år till valet.

Skjut av korpar under en längre tid per år. Magnus Persson (SD)

Korpar är fruktansvärt ondskefulla, inskärper Sverigedemokraternas Magnus Persson. Korparna älskar nämligen att ge sig på små lamm och kalvar.

”Korpen börjar med att hacka ut ögonen på sitt offer för att sedan se det nyfödda djurets kamp för sitt liv.”, skriver han i sin motion. Sverige bör därför utöka tiden för jakt på korp, menar Magnus Persson. 

Kommer det här att bli av? Sannolikheten är mycket låg. Sverigedemokraternas motioner har en tendens att få nej på sina motioner, eftersom resterande partier tenderar att inte vara några större supporters av partiets förslag. 

►LÄS MER: SD-kvinna avgår efter hård kritik

Låt folk köra epa-traktor snabbare än i dag. Magnus Oscarsson (KD)

Magnus Oscarsson anser att A-traktorer måste få gå snabbare än i dag och anledningarna till detta är följande: Traktorerna går sönder för ofta eftersom varvtalen på motorn blir onödigt höga. Det blir farliga omkörningar på vägarna eftersom EPA-traktorerna går så himla långsamt. Om man höjer hastigheten till 50 kilometer i timmen bör det gå bättre, menar han.

Kommer det här att bli av? Sannolikheten är låg. Frågan är inte högst prioriterad på den rikspolitiska dagordningen just nu.

Låt folk köra längre bussar än i dag. Lotta Finstorp (M)

I dag kan en ledbuss vara 18,5 meter lång, enligt Trafikverkets föreskrifter. Alldeles för kort, menar Lotta Finstorp. Låt en lång buss vara en lång buss, tycker hon och vill att bussen ska få vara 24 meter. En längre buss skulle innebära fler platser i bussen, resonerar hon. 

Kommer det här att bli av? Sannolikheten är låg. Bara 1,5 procent av alla motioner går igenom, och även om blocköverskridande överenskommelser sker i riksdagen är inte det här en nyckelfråga för något av blocken. 

►LÄS MER: Regeringen vill stärka forskningen

Sätt ner foten mot ljusföroreningar. Rickard Nordin (C)

Centerpartiets Rickard Nordin är förbannat trött på allt ljus. Ljusförorening är - menar Rickard Nordin - ett problem för både människor och djur. ”Till det är det allt färre människor som har möjlighet att uppleva stjärnhimlen”, skriver han i sin motion. Därför vill han att Sverige ska jobba emot tända lampor utomhus hela tiden.

Kommer det här att bli av? Sannolikheten är låg. Man ska aldrig säga aldrig, men ingen annan riksdagsledamot har varit inne på samma spår som Rickard Nordin.

Ge Jussi Björling ett eget center i Dalarna. Ann-Britt Åsebol (M)

Staten borde betala för en rejäl hyllning till den gamle operastjärnan och dalkarlen Jussi Björling. Det menar Moderaternas Ann-Britt Åsebol som anser att ett Björlingcenter kommer innebära stora turistvinster för hela Dalarna. 

Kommer det här att bli av? Även om Jussi Björling är en uppskattad nationalklenod har inget av de rödgröna partierna uttryckt någon som helst vilja att lägga pengar på ett Jussi Björling-center i Dalarna. Sannolikheten får bedömas vara låg. 

LÄS MER: Senaste mätningen från Yougov: ”Det är häpnadsväckande”

Förbjud rökning i riksdagshuset. Jan Lindholm (MP)

Hur ska Sveriges makthavare kunna vara förebilder i kampen mot rökning om det är tillåtet att röka i riksdagshuset? Så resonerar Miljöpartets Jan Lindholm som nu sätter ner foten mot nikotinisterna i kammaren. Bort med både rökbås och rökbalkonger, menar han. 

Kommer det här att bli av? Det återstår att se. Tydligt är i alla fall att partiet inte är ense i frågan om tobak på arbetsplatser. Hans partikollega Rasmus Ling har skrivit en egen motion om att snus på arbetsplatser inte ska kunna förbjudas. Viss samordning i tobaspolitiken verkar behövas.

Gör om P3. Mikael Jansson och Robert Stenkvist (SD)

Sverigedemokraterna Mikael Jansson och Robert Stenkvist gillar inte hur SR-kanalen P3 låter nuförtiden.

”Tidigare fanns det på P3 många trevliga program som våra äldre lyssnade på, lyssnarsiffrorna var höga. Exempel på de här programmen är: Skivor till kaffet, Smoke Rings och Skivor från Vetlanda.”

Nu har en ny typ av musik tagit över P3, menar motionärerna. 

”Månge yngre människor lyssnar i dag på internetmusik”, skriver Jansson och Stenkvist som nu vill återinföra program för än äldre målgrupp.

”Ordningen och balansen i P3:s utbud bör återställas.”, skriver de båda SD-riksdagsmännen.

Kommer det här att bli av? Nej. Sverigedemokraterna får inte igenom sina motioner. Dessutom får inte politiker enligt public service-regleringarna styra innehållet på det sättet.

LÄS MER: Sex gånger som Kent Ekeroth hamnat i krogbråk

​Inget wifi på skolor. Emanuel Öz (S)

Socialdemokraternas Emanuel Öz tycker att trådlösa nätverk på skolor är ett problem. Han menar att trådlös teknik ”innebär en exponering av elektromagnetisk strålning från IT-teknik” och att man får en förhöjd risk för bland annat cancer och psykisk ohälsa. 

Det här håller inte strålsäkerhetsmyndigheten med om. Så här skriver strålskyddsmyndigheten på sin hemsida:

”Resultatet visar att även om vi lägger ihop exponeringen från olika typer av sändare så är den totala exponeringen för radiovågor låg. Därför bedömer myndigheten att det inte finns några hälsorisker med exponeringen från basstationer för mobiltelefoni, trådlösa datornätverk och liknande sändare.”

Socialdemokratiske Emanuel Öz har inte kollat myndigheten, utan i stället tagit en del av sina källor från Strålskyddsstiftelsen. Lobbyistgruppen utseddes år 2013 till årets förvillare av föreningen Vetenskap och Folkbildning.

Stiftelsen fick utmärkelsen ”för sin skrämselpropaganda och vinklade rapportering om hälsoeffekterna av mobiltelefonanvändning och trådlösa nätverk”.

Kommer det här att bli av? Nej. Riksdagen kommer inte att klubba något som går stick i stäv med myndigheternas egna rekommendationer.

Flytta älgpremiären. Cecilia Widegren (M)

”Med den tidigare alliansregeringen var arbetslinjen tydligt i fokus. Detta ledde till att över 300 000 fler hade ett jobb att gå till.”

Så börjar Moderaternas Cecilia Widegren sin motion om en flyttad start av älgjakten. Folk ska inte missa älgjakten bara för att man hedrar arbetslinjen, menar hon.

Kommer det här att bli av? Mest troligt inte. Ingen annan har motionerat om en flyttad älgjakt. 

►LÄS MER: Riksdagen tog regeringens budget

Skärp till fyrverkerilagstiftning och regleringar nu. Fyra vänsterpartister.

Vänsterpartiet tycker att det skjuts av fyrverkerier för ofta och för lättvindigt. Därför anser man nu att hårdare reglering av fyrverkerier bör införas. 

Kommer det här att bli av? Förmodligen inte. Det är inte särskilt många andra partier som driver den här frågan. 

Bygg hyperloop i Sverige. Fyra liberaler.

Fyra liberaler vill att vi ska bygga ett slags rörpost för människor. Man ska alltså bygga en stor tunnel, suga ur all luft så att det blir vakuum i tunneln och sedan skicka iväg ett tåg i fruktansvärt hög fart. 

Kommer det här att bli av? Förmodligen inte. Det här är en oerhört dyr teknik som egentligen bara finns i prototypstadiet idag. Sverige kommer inte klubba en svindyr järnvägslösning strax efter att Liberalernas allianskollegor sagt nej till en höghastighetsbana genom Sverige.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik