Israel blev nyligen det första landet i världen som förbjuder tidningar att publicera bilder på modeller som är alltför smala. Modeller med ett BMI under 18,5 får heller inte gå på catwalken. Från och med nu måste de visa hälsointyg på att de ligger över 18,5. Beslutet togs av landets parlament, Knesset.

Rachel Adato är den parlamentsledamot som har drivit frågan. Hon är själv läkare i grunden, och har sett många drabbas av svåra ätstörningar.

”Dagens unga ser upp till modellerna. De är vår tids stora stjärnor. De unga luras att tro att vara vacker och framgångsrik är detsamma som att vara smal. Den tankekedjan måste vi bryta”, säger hon.

Idealen som råder på catwalken i dag är minst sagt sjuka. Många minns säkert 22-åriga Luisel Ramos som segnade ner mellan två klädbyten och dog. Hennes hjärta orkade inte mer. Bara några månader senare dog hennes lillasyster, som också var modell, av en hjärtattack.
”Kläder från designers som Christian Dior var så små att även en anorektiker som jag fick kämpa för att komma i dem”, säger Inga Radziejewski, i dag 24 år, till tidningen The Mirror. ”Ändå fick jag höra att jag hade för stor bak.”

Själv har jag under många år varit engagerad i dessa frågor, eftersom jag anser att vi i dag lever i ett fullkomligt ätstört samhälle. Som Metrokrönikören Lisa Magnusson skrev i förra veckan: ”Den där känslan av att tjock är lika med katastrof delar jag nog med de flesta kvinnor. Jag tror inte att jag har en enda väninna som aldrig har bantat, som inte är det minsta ätstörd.”

Vi tror att vi måste vara smala för att bli älskade. Det är naturligtvis inte sant. Vi älskar människor för deras fel och brister, för att de är mänskliga – inte för att de är perfekta. Vem sjutton står ut med perfekta människor? Hur ska man orka leva med en sådan?

En del modeller har protesterat – självklart – och sagt att det finns de som är naturligt smala och har ett BMI som understiger 18,5. Men det berör endast 5 procent av befolkningen och därför anser Israels regering att det gynnar betydligt fler än det skadar att sätta detta som lägre gräns.

Men en lag, räcker det? Kanske inte hela vägen, men det är en bra början. Jag har frågat runt lite bland Sveriges ätstörningsexpertis, och samtliga hyllar den nya Knesset- lagen:
”Äntligen!” säger många. ”Det är helt rätt väg att gå.” De flesta tror att resten av världen måste följa efter. För vi kan inte fortsätta ha ett samhällsideal som är dödligt. Där så många unga hjärtan stannar för att kroppen inte orkar mer.

Sverige anses ha världens vackraste kvinnor. Det skulle vara rätt häftigt om vi kunde bli det andra landet i världen som förbjuder ett sjukligt kroppsideal. Så socialminister Göran Hägglund, när får vi ett förbud mot magra modeller i Sverige?

+ Årets roligaste poddradio görs av barndomsvännerna Kristian Luuk och Andres Lokko på sverigesradio.se. Missa inte Luuk & Lokko!
 
Svensken åt 6 000 ton godis under påskhelgen. Vi svenskar äter mest godis i hela världen, dubbelt så mycket som genomsnittet i EU.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset