En man skuffar en liten flicka över gränsen, på en för stor cykel utan luft i däcken. På så vis får hon komma in i landet.
En man skuffar en liten flicka över gränsen, på en för stor cykel utan luft i däcken. På så vis får hon komma in i landet.

Från ryskt håll krävs ett fordon när man tar sig över den norska gränsen. En cykel duger bra, oavsett luft i däcken eller ej. Men när de nått Norge är det tippen som gäller. Anledningen? Ryska cyklar uppfyller inte de norska säkerhetskraven.

Sverige har en av sina främsta flyktingpassager nere i Skåne. I Norge är en populär passage allra högst upp i norr vid den ryska gränsen. Hittills i år har runt 4 000 asylsökande tagit sig in i Norge via Storskog nära Kirkenes.

►LÄS MER: Norge vill hejda rysk flyktrutt

Sedan strömmen av asylsökande passerat ryska gränsen har stora högar cyklar samlats vid gränsstationen Storskog. Nu ska 42 ton cyklar – de flesta helt nya – skickas till skrotning. Detta rapporterar tidningen VG.

De har nämligen bara en broms – medan de norska cyklarna ska vara utrustade med två. De är heller inte konstruerade för att kunna få en andra broms i efterhand.
Østfinnmark politidistrikt ser till att de ryska cyklarna sänds till Masternes återvinning.

– Vi har tagit emot runt 20 kontainrar på sammanlagt 42 ton. Om man räknar på ett snitt om 12 kilo per kontainer, blir det omkring 3 500 cyklar, berättar Rune Larsen vid Masternes återvinning till VG. Han uppskattar att 90 procent av cyklarna som ska förstöras är helt nya.

►LÄS MER: Polisens nya tips – så undviker du att bli av med cykeln

Kritiska röster protesterar mot att cyklarna förstörs. Bland andra har politikern Karin Andersen mejlat VG-redaktionen och sagt att ”Återbruk är viktigt för klimat och miljö, men det blir alldeles galet när poliser förstör fullt funktionella cyklar.”

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset