Kemikalier som är förbjudna i hårfärg – men okej att smeta in över hela kroppen eller borsta tänderna med. Det är något som apoteket uppmärksammar i sin nya reklamkampanj. Men hur farliga är de här ämnena egentligen?

Alamy / Imago sportfotodentist / All Over Press

Farliga färgämnen eller inte?

Förbud mot olika ämnen i kosmetika regleras av EU. Det finns dock ämnen som både är tillåtna och förbjudna beroende på hur de används.

Det gäller bland annat färgämnen som är förbjudna att ha i hårfärger – men som är okej i hurvårdsprodukter och tandkräm.

– Det är åtminstone fem ämnen på den här listan som också används i hudprodukter, säger kemikalieexperten Pär Svahnberg som bland annat anlitats som produktansvarig på Apoteket.

Han är också med i företagets  webbtv-satsning, Här är ditt badrumsskåp , där en journalist och två experter besöker fyra känna modebloggare och nagelfar deras kosmetika . 

I ett avsnitt besöker de Sandra Beijer där en body butter som innehåller just ett sådant färgämne. Pär Svahnberg vill inte avslöja vilket ämne det handlar om.

Men på Sandra Beijers blogg skriver hon i ett tidigare inlägg att hon själv använder Body shops peach body butter – som innehåller det röda färgämnet med koden CI 14700 och som kallas Red 4.  Detta är förbjudet att använda i hårfärgningsmedel men alltså tillåtet i annan kosmetika . 

– Personligen tycker jag att det är tveksamt att lämna det här vid bara hårfärger. Antingen borde det förbjudas helt eller så borde läkemedelsverket kräva data som styrker att det ska vara tillåtet. Nu hamnar vi i ett mörkerläge, säger han.

► LÄS MER: Forskare: Så kan proteinpulver skada din kropp

Gunnar Guzikowski är utredare vid läkemedelsverkets kosmetikaenhet. Han menar att förbudet är av ”administrativ art” och alltså inte ett resultat av att de skulle vara farliga.

För tio år sedan granskade och kontrollerade EU alla oxidationshårfärger – alltså färgämnen som reagerar med andra ämnen i håret och på så sätt färgar det. EU ville att tillverkarna skulle skicka in underlag som visade att ämnena var säkra för just sådan användning. De som inte gjorde det hamnade på förbudsbilagan – men är alltså fortsatt tillåtna att använda i annan kosmetika.

– Det är stor skillnad på att använda det som hårfärgningsmedel. Då reagerar ämnet med andra ämnen och byggs in i hårets struktur. Om man till exempel använder det i en tandkräm gör man det bara för att få den att bli blå, och den blåa färgen spottar man ut, säger Gunnar Guzikowski . 

► LÄS MER: Sant och falskt om förkylningar

Enligt honom finns det ingen forskning som visar att just dessa färgerna på något sätt skulle vara farliga.

Tänker ni gå till botten med detta och testa dem? 

– Det är klart att det finns en nyfikenhet. Men vi har också en prioriteringslista och det finns massor som går före det här, säger Gunnar Guzikowski .

Varför skickade tillverkarna inte in underlaget? 

– Det här är en spekulation, men förmodligen för att det var för dyrt att ta fram dokumentation och att man hade andra blåa färger som man kunde använda istället och som hade den här dokumentationen. En mindre trolig förklaring är att har att de har dokumentation men att den visar att ämnet inte skulle vara bra, säger han.

► LÄS MER: Nej, det är inte farligt att träna när man är bakfull

Pär Svahnberg tycker att det var rätt att ta upp ämnena i Här är ditt badrumsskåp . 

– Faktum kvarstår att de finns på listan av någon anledning. Sedan är det frågan hur stor vikt man vill lägga vid detta, säger han. 

Vad vill du att Hälsogranskaren ska titta närmare på? Tipsa oss!

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset