Therese Johaug har testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Arkivbild.
Therese Johaug har testat positivt för den anabola steroiden clostebol. Arkivbild.

Det norska skidförbundet kommer att betala dopningsavstängda Therese Johaugs advokatkostnader.– Baserat på Thereses historia så tycker vi att det är kutym att hjälpa en utövare och arbetstagare i den här fasen, säger längdkommitténs ordförande Torbjørn Skogstad.

Det norska förbundet har redan betalat 3,3 miljoner norska kronor (cirka 3,6 miljoner svenska kronor) i samband med Martin Johnsrud Sundbys astmamedicinsavstängning, för att täcka utgifter för advokater, kommunikation och återbetalda prispengar. Hur stor summan kan bli i Johaugfallet vet man ännu inte. Längdskidskommittén fattade beslutet på ett möte 21 oktober, utan att fråga förbundets styrelse.

– Det är naturligt att längdkommittén, som sköter längdskidåkningen, hanterar en sådan här sak så länge den inte är principiellt överordnad, säger Torbjørn Skogstad till norska VG.

Advokaten Christian B. Hjort har hjälpt Johaug sedan det positiva dopningstestet blev känt den 13 oktober. Stjärnan har stängts av två månader i väntan på slutgiltig dom, som väntas komma efter nyår. Därefter kan fallet gå vidare till idrottens skiljedomstol Cas. Frågan är hur länge det norska förbundet är villigt att stötta Johaug ekonomiskt.

– Vi har sagt att vi betalar fram till att vi har en dom, så får vi se hur Antidoping Norge har värderat allt, och så får vi ta upp frågan igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset