Jonas Ljungblad, sportchef för Svenska cykelförbundet. Arkivbild.
Jonas Ljungblad, sportchef för Svenska cykelförbundet. Arkivbild.

Efter de två OS-medaljerna – Jenny Rissveds guld och Emma Johanssons silver – hoppas Svenska cykelförbundet att nyrekryteringen till sporten ska få en skjuts uppåt.Men viktigast av allt enligt förbundets sportchef Jonas Ljungblad: "OS i SVT".

På kontinenten är de stora cykeltävlingarna publikfester som pågår i veckor. I Sverige för cykeltävlingarna däremot en tynande tillvaro. Postgirot kördes för sista gången 2002 och de gånger som världscuptävlingarna avgörs i Sverige är det en angelägenhet mest på lokal nivå.

Cykelsport har svårt att få utrymme i konkurrens med de stora lag- och publiksporterna.

– Det är extra viktigt att våra världsstjärnor som Emma (Johansson) och Jenny (Rissveds) gör resultat, de är enormt viktiga för att föda cykelsporten och ge inspiration till andra, säger cykelförbundets sportchef Jonas Ljungblad till TT.

Ändå orolig

Ljungblad är dock orolig för att uppmärksamheten bland barn och unga inte blir så stor som han hoppats.

– Med tanke på vilken kanal det är som har OS-rättigheterna i Sverige tror jag att många barn och ungdomar inte har kommit i kontakt med olympiska spelen den här gången, säger han.

Ljungblad skulle vilja att staten gick in och garanterade att OS sänds i kanaler som har en räckvidd på över 90 procent av befolkningen.

– Så är det i våra grannländer och även om just OS-tittande är en soffpotatissport tror jag att OS-framgångar kan ha en inspirerande kraft och ha en jättepositiv effekt i samhället. Därför är det en folkhälsofråga, att alla ska kunna se på OS.

"Jättebra förebilder"

I Rissveds och Johansson ser Ljungblad utmärkta ambassadörer för cykelsporten, personer som på sikt skulle kunna bidra att göra Sverige till en cykelnation av rang, Ett ökat cykelintresse skulle dessutom göra det lättare att bli värdnation för internationella mästerskap.

– Emma och Jenny är ju jättebra förebilder för de här ungdomarna som börjar nu, så deras framgångar kommer att skapa förutsättningar för framtida svenska världsstjärnor, utan tvekan.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset