Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Landslagsframtiden är fortsatt osäker för Abeba Aregawi.Från Svenska friidrottsförbundets sida är man dock nöjd med hur frågan hanterats.– Mer än nöjd. Det finns många åsikter och så, men ingen oenighet i styrelsen, säger ordföranden Björn O Nilsson.

Från förbundsstyrelsens sida har man för närvarande inte någon kontakt med löparstjärnan. Förbundskaptenen Karin Torneklint ska i höst ha ett möte med Aregawi.

– Det är just nu en fråga för förbundskaptenen. Det diskuterades mycket, att kräver vi mer av henne än av andra. I ett avseende gör vi det, i andra gör vi det inte, säger Nilsson.

Kravbilden handlar om att Aregawi – likt många andra svenska aktiva – måste genomgå utbildning för ett så kallat "antidopningskörkort". Och även att förbundet ska få veta vem som är hennes tränare, ledare och medicinska rådgivare.

Aregawi togs inte ut till OS i Rio de Janeiro. I början av året stängdes hon tillfälligt av Svenska friidrottsförbundet efter att ha lämnat ett dopningsprov med spår av det numer dopningsklassade ämnet meldonium, men har sedan dess friats.

– I Sverige är det inte några läger för eller emot Aregawi utan jag bedömer, från förbundsstyrelsens sida, att det här sköts bra. Jag tycker att vi fattade ett både välmotiverat och vettigt beslut och det följs upp nu av förbundskaptenen på ett professionellt sätt, säger Björn O Nilsson.

– Hon är fullt välkommen på alla sätt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset