Nathalie Björn, som var med i det U19-landslag som tog EM-guld och därmed tog laget till U20-VM, stoppas från VM-spel av sin klubb Eskilstuna. Arkivbild.
Nathalie Björn, som var med i det U19-landslag som tog EM-guld och därmed tog laget till U20-VM, stoppas från VM-spel av sin klubb Eskilstuna. Arkivbild.

Nu är det definitivt. Champions League-klubbarna Rosengård och Eskilstuna släpper inte spelare till U20-VM i Papua Nya Guinea.– Det är synd om tjejerna, säger förbundskaptenen Calle Barrling.

Barrling och hans förbundskaptenskollega Anneli Andersén hade lämnat två platser öppna för att försöka förmå Rosengård och Eskilstuna att släppa spelare till VM.

– Men vi kan inte vänta hur länge som helst, tjejerna behöver ju förbereda sig, sina anhöriga och skola. Och vi ska ju inte åka nästgårds, det ska stickas nålar i armarna bland annat, säger Barrling om vaccineringar och viseringar som behövs göras i god tid före avresan den 6 november.

De kompletteringar som nu gjorts är målvakten Agnes Granberg, Team GT, samt mittfältaren Nellie Lilja, Limhamn Bunkeflo. Båda är 17 år.

– De är otroligt bra fotbollsspelare och mogna för att bara vara 17 år, säger Barrling.

Försökte gå halva vägen

Skälet till att Rosengård och Eskilstuna inte låter sina spelare åka till U20-VM är att de spelar Champions League-åttondelar samtidigt. Rosengård möter Slavia Prag den 9 och 16 november och Eskilstuna möter Wolfsburg den 9 och den 17 november.

Fotbollslandslaget försökte få med sin lagkapten Nathalie Björn från Eskilstuna genom att erbjuda Eskilstuna att låta henne får spela mot Wolfsburg den 9 november för att sedan ansluta till VM-truppen, som inleder VM mot Nordkorea den 13 november.

– Men det blev inte så och vi respekterar självklart Eskilstunas beslut, även om vi självklart tycker att det är synd, Nathalie är en unik ledartalang och att få spela VM hade varit bra för hennes utbildning, säger Barrling.

– En del av tjejerna har varit med i landslaget sedan de var 15 år och det här var lite som en examen för dem. Nu missar de en del i sin utbildning, en stor utmaning och naturligtvis en upplevelse att få möta så fantastiskt bra fotbollsnationer. Sverige har bara varit i ett U20-VM tidigare.

Musovic var aktuell

Från Eskilstuna var även Emma Jansson aktuell, både hon och Nathalie Björn var med i det F19-landslag som tog EM-guld i fjol. Rosengårdspelarna som var aktuella var målvakten Zecira Musovic, Ebba Wieder och Emma Pennsäter. Zecira är numera Rosengårds förstamålvakt på grund av flera skador.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset