Norska landslagsåkare i skidor; Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth och Niklas Dyrhaug. Arkivbild.
Norska landslagsåkare i skidor; Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth och Niklas Dyrhaug. Arkivbild.

Norska landslagsåkare i skidor erbjöds att ta astmamedicin före tävlingar – trots att de var helt friska. Det berättar skidåkarna, som vill vara anonyma, för norska TV2.Norska antidopningsbyrån ADN är mycket förvånade över uppgifterna.

– För oss är det helt ny information och vi reagerar starkt på de uppgifter som framkommit i medierna, säger Per Wilk Johansen, medicinsk chef på Antidopning Norge.

Skidåkarna blev minst sagt överraskade över erbjudandet.

– Varför skulle vi, som är friska, använda det, säger skidåkarna till TV2.

Landslagschefen Vidar Løfshus sade först att åkarna får ta astmamedicin i förebyggande syfte. Men när uppmärksamheten blev stor under torsdagen tonade han ner vad han sagt.

– Vi ger aldrig utövare medicin om det inte först utretts av medicinsk personal, sade Løfshus på en stor pressträff.

– Den viktiga och avgörande punkten är vad som menas med friska utövare.

Anabola mot muskelförtvining?

På frågan varför astmamedicin används på friska åkare, svarade Løfshus först:

– Det som kan definieras som astmamedicin, och som är tillåtet, används för att behandla luftvägarna. Det är för att de aktiva ska kunna göra sitt bästa. Och så har de en förebyggande effekt: skidåkarna ska ju ha ett liv också efter skidåkarkarriären och då är det viktigt att vi tänker på deras hälsa.

Timo Seppälä, medicinsk chef för Finlands antidopningskommitté, kan inte förstå argumentet om förebyggande effekt:

– Det hela luktar illa. Dopningsreglerna finns ju för att idrottarna bara använder medicin av medicinska skäl och att de inte ges till friska. På samma sätt skulle vi kunna ge anabola steroider och säga att vi förebygger muskelförtvining.

Saltlösning

Løfshus säger till NTB att det främst är saltlösningar som använts.

– Och det sker inte bara inom skidåkningen. Det förekommer i norsk idrott och internationell idrott. Saltlösningar kan liknas vid ögondroppar.

Enligt Løfshus så har man i veckan haft en genomgång om saken med Antidopning Norge och det blev "väl mottaget" som han skriver i ett SMS till Dagbladet.

Men det håller inte Wilk Johansen på ADN med om:

– Det påståendet är inget vi känner igen. På mötet nämndes inte medicinering av friska utövare.

Ingen dold agenda

Løfshus säger också att Norge ska arrangera ett seminarium i höst då ledare från andra skidåkarnationer ska bjudas in för att lära om den norska sedvänjan.

– Vi har ingen dold agenda, säger Løfshus.

– Vi ligger säkert ganska långt fram i behandlingen av luftvägar men behandlar aldrig medicinskt utan att det utretts av läkare.

Okänt för Fis

Läkaren Inggard Lereim testar idrottare för det internationella skidförbundet, Fis:

– Det här är helt okänt för Fis. Och om det är riktigt ska jag be den medicinska avdelningen på Fis att gå på Norge och få saken utredd, säger hon till VG.

Skidåkaren Martin Johnsrud Sundby är dopningsavstängd och har fråntagits segrar sedan det framkommit att Norges skidförbund glömt att begära dispens för en astmamedicin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset