REPLIK: Att reducera debatten om amning till ett krig mellan mammor är att bagatellisera ett strukturellt problem kring kvinnors kroppsliga rättigheter. Två grupper ställs emot varandra och rubrikerna handlar om hur mammor skuldbelägger varandra.

Men varifrån kommer uppfattningen om att kvinnor är skyldiga att amma till vilket pris som helst? För att förändra synen på att det skulle finnas val som är mer rätt än andra måste vi ta död på alla myter om flaskmatning och acceptera att kvinnor äger rätten att göra precis vad de vill med sina kroppar! Oavsett om det är att amma kort eller länge eller inte alls.

För det är inte andra mammor som undanhåller information om flaskor och ersättning på kurser för blivande föräldrar. Det är inte heller andra mammor som på BVC för statistik över mycket bröstmjölk vi ger våra barn. Det var inte andra mammor som klubbade en lag om rätten till information om modersmjölkersättning eller beslutade att lagstifta om en varningstext på varje produktpaket. Och det är verkligen inte heller andra mammor som skriver braskande rubriker i tidningen när amningsstatistiken sjunker en procent från ett år till ett annat.

Det är dags för vården och journalisterna att respektera alla föräldrars val hur vi vill mata våra barn.

Andrea Nord

Elisabeth Asp

Johanna Stenius

Linda Ringblom

Linn Cassens

Petra Jankov Picha

Styrelsen för Föreningen Flaskmatning i Sverige

LÄS MER: Vi kvinnor måste sluta skuldbelägga varandra

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset