Skådespelarna Marcus Baldemar och Mattias Brunn i Männen med den rosa triangeln.
Skådespelarna Marcus Baldemar och Mattias Brunn i Männen med den rosa triangeln.

Flera personer i teaterpubliken gjorde kräkljud och skrattade när de hörde ordet ”bög”. Då valde skådespelaren Mattias Brunn att avbryta.

Den sista teaterföreställningen av ”Männen med rosa triangel” skulle ha spelats i Eslöv under måndagen. Men skådespelaren Mattias Brunn valde att avbryta efter att flertalet personer i publiken hånade skådespelarna för deras utseenden, gjorde kräkljud och skrattade så fort de hörde ordet ”bög”.

På sin privata Facebook-sida skriver Mattias Brunn bland annat så här:

"Just nu skulle vi spelat sista föreställningen av Männen med rosa triangel. Det gör vi inte, för jag bröt. För första gången på 15 år bröt jag och inte fortsatte." 

LÄS MER: Oscar Zia kommer ut: Kan jag vara flickidol och homosexuell?

Han förklarar vidare att han först bröt föreställningen en gång, men att personerna i publiken ändå stannade kvar och fortsatte prata och ironisera. Andra gången Mattias Brunn bröt ställde sig de andra i publiken upp och stöttade skådespelarna. Mattias valde ändå att avbryta föreställningen, och på Facebook förklarar han varför:

"Att prata om våld och tortyr, om brott mot mänskligheten, vi och dem, om utsatthet och naken sorg är utlämnande i sig. Men jag kan inte göra mig själv illa (eller de som lyssnade) genom ständiga underkännanden och kränkningar. Till Er som stöttade: Tack! Och förlåt för att Ni inte fick se klart."

– Vi ser förstås mycket allvarligt på det inträffade men vi är samtidigt måna om att skapa en bra dialog med skolan för att hjälpa dem att hantera situationen på ett bra sätt. Händelserna idag understryker förstås pjäsens aktualitet, säger Måns Lagerlöf, teaterchef på Riksteatern.

LÄS MER: Tyskland öppnar första flyktingboendet för homosexuella 

Männen i rosa tringel är en verklighetsbaserad föreställning om homosexuellas utsatthet i nazisternas koncentrationsläger under andra världskriget. Den bygger på Josef Kohuts vittnesskildring i boken med samma namn som gavs ut 1972. Föreställningen gjordes av Riksteatern i samarbete med RFSL.

Metro har varit i kontakt med Mattias Brunn som avböjer intervju. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset