Google säger nej till majoriteten av de som vill bli borttagna från nätet.
Google säger nej till majoriteten av de som vill bli borttagna från nätet.

En företagare vände sig till Google för att de skulle ta bort nyhetsartiklar där bolaget omnämndes som "skojare". men sökjätten sa nej och företagaren tog det till tingsrätten – som gick på sökjättens linje.

En företagare som stämt sökjätten Google har inte "rätt att bli glömd". Det står klart sedan Stockholms tingsrätt gått på IT-bolagets linje i den första domen av sitt slag i Sverige, rapporterar breakit.se.

Byggföretagaren som i tidningsartiklar beskrivits som en "skojare" bad Google att plocka bort sju sökresultat där han förekommer. Företaget sade nej och mannen valde att driva fallet i domstol.

"Vid en avvägning mellan å ena sidan NN:s intresse av skydd för sitt privatliv och å andra sidan Googles och tredje mans intresse av att få sprida och ta del av informationen i de aktuella tidningsartiklarna bedömer tingsrätten att Googles och tredje mans intressen väger tyngre vad gäller samtliga länkar i målet", motiverar tingsrätten domen.

EU-domstolen slog i maj 2014 fast att Google måste pröva varje begäran från EU-medborgare som vill ta bort sökresultat om sig själva, vilket har fått benämningen "rätten att bli glömd". Sökjätten säger dock nej i sex fall av tio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Ekonomi