Kriminaliteten i Tensta är symptom på en sjukdom, menar Hossein Alfak.
Kriminaliteten i Tensta är symptom på en sjukdom, menar Hossein Alfak.

Hälften av de tillfrågade tycker att det är viktigt för integrationen att staten stödjer småföretagande, enligt en ny undersökning gjord på uppdrag av Metro. Hossein Alfak, ordförande i Tensta företagarförening, håller med och tycker att stödet till småföretagare i utanförskapsområden är alldeles för lågt.

Förutom att vara ordförande i Tensta företagarförening äger Hossein Alfak även en italiensk restaurang i Tensta. När han startade sitt företag var han medveten om den problematik som än i dag är närvarande i stadsdelen.

Rån, snatterier, utpressning och skadegörelse är några saker som kan drabba företag i utsatta områden.

LÄS MER: Så ska han bota misstro mot vården – på fyra olika språk

I en undersökning som Stockholms handelskammare genomförde 2016 uppgav en av fyra av företagarna i utanförskapsområden att de drabbats av inkomstbortfall på grund av brottslighet. En av tio hade till och med övervägt att lägga ner sin verksamhet.

– Jag var medveten om att det skulle vara mycket tuffare här än någon annanstans av många olika skäl. Men jag är härifrån. Jag har bott här i nästan hela mitt liv. Jag tänker inte bara dra härifrån. Jag vill göra det här till en bättre plats, säger Hossein Alfak.

Det finns ingen som vill investera här och det är på grund av varumärket ”Tensta”.

LÄS MER: Twitterchefen: Jag sökte 150 jobb – sedan bytte jag namn

Enligt en undersökning av Statistiska centralbyrån från 2015 fanns det totalt 369 000 egenföretagare i landet. 20,7 procent av företagarna hade utländsk bakgrund, vilket kan jämföras med att 22,2 procent av hela befolkningen hade utländsk bakgrund.

Men i ett område med köpsvaga konsumenter är det svårt att etablera sig, menar Hossein.

– Det finns ingen som vill investera här och det är på grund av varumärket ”Tensta”. Varumärket har en avgörande roll för vilka företag som etablerar sig i det området. Vi måste arbeta jättehårt med att omvandla Tenstas varumärke.

LÄS MER: Allt du behöver veta om Järvaveckan 2018

Rapporteringen kring Tensta har präglats av kriminalitet, segregation och försäkringsbolag som drar sig undan, en bild Hossein känner igen, som han menar är ett symptom på en sjukdom.

– Vi måste se på Tensta bortom våldet. Vi måste se på Tensta bortom kriminaliteten. Vad vill de som bor här? De vill inget annat än ett hederligt, vanligt liv. Men det socioekonomiska utanförskapet har bitit sig fast här. Det här är ingenting som har skett över ett år. Det har pågått i 40 år. Det är dags att dra upp huvudet ur sanden och göra något åt det här.

Svensk handel
Mats Hedenström.

 

Mats Hedenström är näringspolitisk chef vid Svensk Handel och har sett att flera handelsföretag väljer bort att etablera sig i utanförskapsområden på grund av den växande otryggheten.

– Bara det faktum att man inte med självklarhet känner att man av olika skäl kan etablera sig i så kallade utanförskapsområden är förödande för samhället. Otryggheten är det som vi upplever som det största problemet för handelsföretagen. Vi har många företag i utsatta områden som överväger att inte fortsätta sin verksamhet, säger Mats Hedenström.

LÄS MER: Stor guide: Här är allt du behöver veta inför valet 2018

Något som ökar känslan av otrygghet är att boende och företagare känner en bristande tillit till samhället, tror Mats Hedenström.

– Man känner att man inte har samhällets stöd fullt ut som näringsidkare. Man känner inte att polisen kommer när man ringer, att den som stjäl i en butik blir tagen och ställd inför rätta, säger Mats Hedenström.

Hossein menar att Tensta har stor potential, då läget borde vara optimalt för företag.

– Vi är tio minuter från hjärtat av Europas snabbaste växande stad. Vi är två minuter från Kista. Vi är nära flygplatsen, det finns tunnelbana, det finns pendeltåg och bussar. Strategiskt sett, utifrån ett ekonomiskt perspektiv, så finns det inget tvivel om att det här är en av dem bästa områdena i Stockholm i dag.

LÄS MER: Gör Metros valkompass: Vilket parti tycker som du?

Att bryta mönstret är det absolut viktigaste för att integrationen ska fungera och att det ska vara lönsamt för företag att etablera sig i Tensta, menar Hossein. Men vägen dit är lång.

– Det är lätt att prata om det ytliga, men vill vi verkligen göra en förändring för företagandet så måste vi gå till roten med det socioekonomiska utanförskapet. Då måste vi ställa oss de svåra frågorna. Hur har vi hämnat här, vad har vi missat på vägen? Vad har vi gjort för fel?

LÄS MER: SO-läraren: ”Mina elever kommer kunna bryta segregationen”

Mats Hedenström på Svensk handel menar att vi måste bryta den negativa spiral som skapats och bygga på de goda krafterna i samhället.

– Varje gång vi läser krigsrubriker så minskar de goda krafterna och modet att agera. En nyckel är att samhället återtar kontrollen. Att människor kommer i arbete är en annan nyckel. Det är centralt. Det måste till trygghetsskapande åtgärder. I grunden handlar det om att bryta segregationen, säger Mats Hedenström.

Metro och Järvaveckan

Järvaveckan arrangeras den 9–17 juni vid Spånga IP i Stockholm av The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden förening.

Samtliga av riksdagens parti­ledare kommer att närvara och hålla tal under veckan och varje dag till­ägnas ett parti och ett tema.

Temana är Jämlikhet och jämställdhet, Hälsa och omsorg, Företagande och entreprenörskap, Integration och migration, Skola och utbildning, Arbetsmarknad och etablering, Delaktighet och valdeltagande, Bostad och stadsmiljö samt Trygghet och insatser.

Metro har gått in som mediepartner till arrangören The Global Village som ett led i att skapa ett långsiktigt samarbete och göra bättre och mer relevant journalistik. Det här är en artikel inom det sam­arbetet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset