Affärsidén är att kidnappa tillbaka kidnappade barn. Nu har det internationella företaget öppnat upp en filial i Stockholm.

Lotta Bergseth

När barn blir kidnappade händer det oftast vid skolor eller lekplatser, säger Adam Whittington.

– Med tanke på hur litet land Sverige är är behovet av våra tjänster här stort, säger Adam Whittington, Managing Director Child Abduction Recovery International, CARI.

Metro har tidigare rapporterat om att antalet polisanmälda fall av egenmäktighet med barn har ökat kraftigt de senaste åren. Problemet är stort även internationellt.

– Vi blir dagligen kontaktade av föräldrar som söker vår hjälp. När det gäller svenska ärenden arbetar vi just nu med att titta närmare på tre stycken fall, säger Whittington.

►UD: "Vi förstår att föräldrar är beredda att gå väldigt långt"

Han poängterar noga att man inte tar sig an alla uppdrag och att ingripandena sker med lagens rätt. 

– Det tar veckor, ibland månader, för oss att sätta oss in i ett ärende och inte minst att kolla upp föräldrarnas bakgrunder. Men det första vi tittar på är om den förälder som söker vår hjälp har vårdnad om barnet, säger Whittington. 

Hans personal har, liksom han själv, bakgrund inom det militära och inom polisen. De bär inga vapen men samarbetar med lokala säkerhetsföretag i samband med ingripandena. Under de 12 år som företaget varit verksamt internationellt har man tagit hem 62 barn. 

– Det är en stor tillfredsställelse för oss att ta tillbaka ett barn. I 99,9 procent av fallen lever de  i hemska förhållanden. När myndigheterna sviker dessa föräldrar och barn gör vi jobbet, säger Whittington.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset