Ett reklamblad från företaget Svensk direktreklam sprider sig nu i sociala medier. På bilden uppmuntras ungdomar att tjäna extra pengar genom att dela ut reklam. Men på reklambladet finns också en bild på en låda med texten ”I’m saving up for some good weed”.

"Vill du tjäna extra pengar? Dela ut direktreklam några timmar varje helg så får du några hundra extra varje månad för att köpa mobilen, cykeln eller datorn du vill ha”. Så lyder texten till ett annonsblad som delats ut i Västerås och kommer från Svensk direktreklam, Sveriges största privata direktreklamföretag som omsätter ungefär 330 miljoner kronor.

Men på texten syns också två små lådor. Den ena har texten ”I’m savin’ up for some good weed”, vilket kan tolkas som att Svensk direktreklam antyder att ungdomarna de försöker locka att bli annonssäljare skulle vilja göra det för att spara ihop pengar till cannabis. Detta uppmärksammades först på Reddit av användaren BabaShrikand.

LÄS MER: De råkade visa för mycket i sina E-bay-annonser

När Metro når Svensk Direktreklams marknadschef Karin Sorte bekräftar hon att bilden inte är falsk. Enligt henne rör det sig om ett misstag, och markandsavdelningen först under måndagen kännedom om bilden.

– Vi står absolut inte för en sådan här typ av marknadsföring. Vi är en franchisekedja som har ett profilprogram för annonsblad, men i några enstaka fall tar franchisetagare egna initiativ. I det här fallet har man inte förstått att weed betyder gräs. Det är franchisetagaren i Västerås som har tagit ett eget initiativ och det är otroligt olyckligt, säger hon till Metro.

Svensk direktreklam är ett så kallat franchiseföretag, vilket innebär att företaget samlar 42 lokala företag i Sverige som äger sin egen verksamhet, men som ingår i ett nationellt samarbete. I vanliga fall är det Svensk direktreklam som utformar allt grafiskt material, men franchisetagaren i Västerås har i det här fallet alltså utformat sitt eget reklamblad.

► LÄS MER: Fredrik, 23, söker bostad – med en brutalt ärlig Blocket-annons

Den lokala franchisetagaren i Västerås vill själva inte kommentera händelsen, utan hänvisar bara tillbaka till marknadsavdelningen i Solna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset