Författaren Nahid Hattar fördes med ambulans till sjukhus efter attentatet, men hans liv gick inte att rädda.
Författaren Nahid Hattar fördes med ambulans till sjukhus efter attentatet, men hans liv gick inte att rädda.

Den kontroversielle författaren Nahid Hattar har skjutits ihjäl i samband med en rättegång mot honom i Jordanien. Han stod åtalad för blasfemi efter att ha delat en satirteckning på Facebook som förlöjligade Islamiska staten.

Den 56-årige Hattar träffades av tre kulor utanför domstolen i Amman. Mannen som öppnat eld kunde gripas på platsen. Enligt säkerhetskällor har den misstänkte mördaren en bakgrund som muslimsk predikant i huvudstaden.

Anhöriga och vänner till författaren demonstrerade i Amman efter mordet.

– Vi håller premiärministern, inrikesministern och säkerhetstjänsten ansvariga för mordet på Nahid, säger brodern Majid Hattar till nyhetsbyrån AFP.

Enligt familjen hade Hattar inget personskydd, trots att han bett om det efter att ha mottagit ett flertal dödshot.

Den kristne Hattar stod åtalad för att i augusti ha delat en satirteckning på Facebook betitlad "Daeshs (IS) Gud", där en jihadist i paradiset behandlar Gud som en tjänare.

Den kristne Hattar misstänktes bland annat för att ha skymfat islam. Han har försvarat satirbilden med att den inte syftat till att smäda Gud utan att driva med radikala fundamentalisters syn på paradiset.

Hattar var som författare och politisk kommentator känd för sitt motstånd mot islamism, inte minst rörelsen Muslimska brödraskapet i Jordanien. Han har även gett den syriske diktatorn Bashar al-Assad sitt stöd.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset