Svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren utanför Ecuadors ambassad.
Svenska chefsåklagaren Ingrid Isgren utanför Ecuadors ambassad.

Förhöret med den våldtäktsmisstänkte Julian Assange har avslutats.Hans svenske advokat Per E Samuelsson säger nu att man snarast möjligt ska begära att häktningen av Assange hävs.

Två dagar räckte. Sedan meddelade Åklagarmyndigheten att förhöret med Julian Assange på Ecuadors ambassad i London var avslutat. Nu ska resultatet redovisas skriftligt från Ecuador till de svenska åklagarna. Mer information utgick inte från Åklagarmyndigheten, som hänvisar till sekretess.

Men enligt Per E Samuelsson ska 57 frågor ha ställts till Julian Assange under de två dagar som förhöret pågick.

Genom att det nu är avklarat anser man också från Assanges sida att häktningen av honom bör hävas.

– Domstolarna i Sverige har använt det här förhöret som ett argument för att inte upphäva utevarohäktningen. Nu är det hindret undanröjt. Nu kommer vi att försöka igen, för den utsatta position Assange befinner sig i måste upphöra, säger Samuelsson till TT.

Blir ändå kvar

Assange blir troligen ändå kvar på ambassaden där han befunnit sig sedan 2012. Enligt Assange själv kommer brittiska myndigheter att gripa honom om han lämnar ambassaden.

– Det är sant men vi får ta bort ett hinder i taget. Det är som ett plockepinn-spel, säger Samuelsson.

Vid förhöret, där Åklagarmyndigheten representerades av biträdande åklagaren Ingrid Isgren, fick Samuelsson själv inte närvara – något han starkt ifrågasätter.

– Det är makalöst att det blivit på det här sättet och en allvarlig brist, säger han. Assange har sagt till mig efteråt att han kände sig försvarslös och tvingad att göra detta, annars skulle förhöret ställas in. Det här illustrerar att det svenska rättsväsendet behandlar Assange på ett mera negativt sätt än andra misstänkta. Det är prestige i det och politiskt laddat.

Blev fel

I stället hade Assange vid sin sida en ecuadoriansk försvarsadvokat, något Per E Samuelsson, menar blev fel.

– Han gjorde säkert sitt bästa men tillsattes för tre veckor sedan och har inte fått enda papper från akten och kan inget om svensk rätt eller det svenska fallet.

TT: Vad tror du nu om utgången?

– Jag hoppas verkligen att åklagarna kan vara lyhörda och titta på hans berättelse objektivt. Gör de det – då ska det här läggas ned rätt snabbt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset