Irakiska styrkor mobiliserar utanför staden Erbil inför den stora offensiven för att återta Mosul från Islamiska staten.
Irakiska styrkor mobiliserar utanför staden Erbil inför den stora offensiven för att återta Mosul från Islamiska staten.

Efter två år av brutalt IS-styre och allt större brist på förnödenheter är många Mosulbor nu hoppfulla om att bli befriade från terrorsekten. Samtidigt är oron stor över de väntande intensiva striderna.

– Folk vill bara att den här mardrömmen ska ta slut, att staden ska befrias, säger Ashraf till TT.

Han flydde till Turkiet från Mosul i juni 2014, när Islamiska staten (IS) i ett överraskande blixtanfall intog staden. Sedan ett år tillbaka befinner han sig i Sverige.

De senaste dagarna har han inte kunnat sova. Oron är stor för de släktingar och vänner som sitter fast i IS-fästet. Terrororganisationen uppges ha placerat ut sina krigare i vanliga bostadsområden för att försvåra för den internationella koalitionens bombningar när offensiven för att återta staden nu inletts.

Släckt internet

– Människor är livrädda för att deras hus ska träffas av bomberna, säger Ashraf.

– Jag har inte kunnat höra av min far och mor på två dagar, sedan IS stängde ned all kommunikation, och helt ströp internet. Jag är mycket orolig för dem.

Repressionen mot Mosulborna har trappats upp inför den irakiska arméns offensiv. Förutom att internet rapporterats ha stängts ned söks människors hem igenom efter mobiltelefoner för att hindra folk från att kommunicera med omvärlden, säger Ashraf.

Den bilden bekräftas av Fatima, som arbetar för en civilsamhällesorganisation i Bagdad och som också har flera släktingar i Mosul.

– Vi kan bara prata när de ringer i smyg på natten. Sen stänger de av telefonen, tar ut simkortet och gömmer undan den av rädsla för att spåras eller bli upptäckta, säger hon.

– Om de kommer på någon så avrättas den.

Oro för framtiden

Förutom det dagliga förtrycket under IS skräckregim har livet i Mosul de senaste månaderna försvårats ytterligare av en allt större brist på mat och andra förnödenheter.

Både Ashraf och Fatima vittnar om att deras släktingar och bekanta nu sätter all sin tilltro till att den irakiska armén ska befria staden. Samtidigt finns en oro för vad som ska hända när IS drivits ut.

– Mina släktingar välkomnar den irakiska armén. Men de är rädda för att miliserna, som gjort hemska saker på andra platser, ska släppas in, säger Fatima, och syftar på de shiagrupper som stridit på den irakiska arméns sida vid tidigare offensiver mot IS och då gjort sig skyldiga till övergrepp mot civila sunnimuslimer.

I ett försök att lugna sådan oro lovade den irakiske premiärministern Haider al-Abadi på måndagen att endast den irakiska armén och polisen ska få tillträde till staden.

Av hänsyn till familjernas säkerhet har TT valt att bara använda förnamn på intervjupersonerna. Fatimas namn är dessutom fingerat.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset