Avancerade proteser har just tagit ett stort kliv framåt. En ny robotarm som kopplas direkt till hjärnan gjorde att en förlamad man kunde känna igen.

En 28-årig man, som varit förlamad i över tio år, fick möjlighet att känna igen tack vare en avancerad robotarm. Den elektroniska protesen har utvecklats av Darpa, det amerikanska försvarets forskningsmyndighet, skriver brittiska Guardian.

Protesen kopplades med hjälp av elektroder in i 28-åringens hjärna som därmed kunde styra den med hjälp av sina tankar. Dessutom kunde han känna när något rörde vid handens fingrar. Särskilda sensorer upptäckte tryck mot fingrarna och skickade signaler till hjärnan.

►LÄS MER: Faith, 7, fick en lila robotarm – nu har hon mycket lättare att cykla

Enligt DARPA kunde 28-åringen säga vilket finger som vidrördes med nästan 100-procentig säkerhet, trots att han försetts med ögonbindel.

– Vid ett tillfälle bestämde sig teamet för att vidröra två fingrar i stället för ett, utan att berätta något för honom. Han undrade skämtsamt om någon försökte driva med honom, säger Justin Sanchez, projektledare på Darpa, till The Guardian.

Enligt honom är det stor skillnad på proteser som går att styra med tankar och denna protes som faktiskt skickar också simulerar känsel.

– Utan feedback från signaler som skickas tillbaka till hjärnan så kan det vara svårt att uppnå den nivå av kontroll som behövs för att utföra exakta rörelser, säger Justin Sanchez.

►LÄS MER: Enarmad pojke får Stormtrooper-arm

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Teknik