Arkivbild på tunnelbanan i Stockholm.
Arkivbild på tunnelbanan i Stockholm.

Tre kvinnliga biljettkontrollanter anklagade två arbetsledare i Stockholm för sexuella trakasserier. Nu har det slutat med en förlikning i Arbetsdomstolen. En arbetsledare har dock åtalats för sexuellt ofredande.

Enligt fackförbundet Seko har två arbetsledare utsatt tre kvinnliga biljettkontrollanter för sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot. En kvinna kände sig tvingad att sluta, enligt facket.

På onsdagen möttes Seko och arbetsgivarparten Almega i Arbetsdomstolen för en muntlig förhandling som slutade i en förlikning.

– Våra tre medlemmar som utsatts för dessa trakasserier känner nu att de fått upprättelse och kan med denna överenskommelse nu gå vidare i livet och förhoppningsvis lägga en del av detta bakom sig, säger Carina Lindberg, förbundsjurist på Seko, i ett pressmeddelande.

Innehållet i förlikningen är sekretessbelagt.

LÄS MER: Priset på SL-kortet höjs – och dubbelt så många biljettkontroller

En har åtalats

Arbetsledarna anklagas bland annat för att ha kommenterat kvinnornas kroppar.

Arbetsgivaren menar dock att arbetsledarna inte representerar bolaget eftersom de inte har någon hög position, att det som Seko påstått aldrig har inträffat och att de tre kvinnorna träffat arbetsledarna utanför arbetstid på gemensamma aktiviteter och därför accepterat arbetsledarnas jargong.

En av arbetsledarna åtalades dock för någon vecka sedan för sexuellt ofredande och där väntar förhandling i tingsrätten.

LÄS MER: Förslaget: Återinför tunnelbanepolis i Stockholm – men polisen har inga sådana planer

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset