Förbundskapten Janne Andersson.
Förbundskapten Janne Andersson.

Matchen på Stade de France är inte glömd.Och det kommer den inte att vara på ett bra tag– Jag är kluven i huvudet över detta, säger Janne Andersson, Sveriges förbundskapten.

Samlingens avslutande presskonferens inleds på vanligt vis. Janne Andersson pratar fritt, summerar sina intryck och ger en kortare rapport om var landslaget befinner sig efter fyra VM-kvalmatcher.

I slutet av sin utläggning smyger han även in känslorna efter den tunga förlusten i VM-kvalmötet med Frankrike på Stade de France.

– Jag är fortfarande, vilket jag kommer vara ett tag till, irriterad över den här matchen i fredags. Det gör ont fortfarande, och det kommer det göra ett tag till, säger han.

"Offside är offside"

Andersson retar sig så klart på resultatet. Den detaljen som etsat sig fast mest av allt är Frankrikes avgörande 2–1-mål, då Antoine Griezmann var offside i situationen innan Dimtri Payet placerade in bollen bakom Robin Olsen.

– Linjemannen där... Klart jag är besviken på det. Det är offside, och då ska det blåsas av. Offside är offside, säger Andersson som under de senaste dagarna verkar ha ältat det som utspelade sig i Paris.

– Jag tycker vi var värda mer. Kollar man på matchen objektivt tycker jag att vi borde ha haft ett kryss. Då hade Frankrike haft två poäng mindre och vi skulle ha haft en poäng mer, det är en jätteviktig del i det här. Då hade det varit ett annat läge med sex matcher kvar. Det gör ont. Hade vi haft en serie över 30 matcher hade inte den här matchen haft samma effekt.

Hyllar Larsson

Samtidigt finns det delar som Janne Andersson – som har fått en bra start på VM-kvalet med sju poäng på fyra matcher – är nöjd med.

Det han håller högst är att Sverige har blivit ett starkt kollektiv. Enligt förbundskaptenen beror det främst på att alla som får chansen gör det bra och tar sin uppgift.

En av som Andersson lyfter fram är Sam Larsson, Heerenveen-mittfältaren som debuterade och blev målskytt i 2–0-segern mot Ungern på Groupama Arena i Budapest.

– Helheten i hans match var jättebra. Han har farten, touchen, tekniken. Det var en riktigt bra debut, säger han.

– Om man tittar på mixen i ett lag så gäller det att ha många egenskaper. Han står för något som många inte har, så det var roligt att se Sam.

Sveriges nästa VM-kvalmatch avgörs i slutet av mars, och då är det Vitryssland som gäller hemma på Friends Arena.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset