Stjärnagenten har varit inblandad i spelarövergångar till flera toppligor i Europa – nu misstänks han för grovt penningtvättsbrott. Mannen, som är känd av polisen, stoppades i september förra året i en lyxbil med 350 000 kronor i kontanter och en skyddsväst.

För att få verka som fotbollsagent, eller förmedlare, ska man ha ”ett oklanderligt rykte”. Enligt Svenska fotbollförbundet handlar det om att man inte är dömd för ekonomiska brott, sexbrott eller våldsbrott.

I september förra året stoppade polisen en fotbollsagent i centrala Stockholm. I bilen hittades fotbollsutrustning – och en skottsäker väst. Dessutom beslagstogs nästan 350 000 kronor i kontanter.

Åklagare Jens Nilsson menar att det rör sig om svarta pengar.

– Han och hans kompisar har kommit med olika historier som jag inte tror på. Först var pengarna avsedda för att köpa en bil och sedan en klocka. Han hade även på sig en klocka värd flera hundra tusen kronor. Han påstod att det var en kompis klocka, och till slut lämnade vi tillbaka den till den påstådda ägaren, säger han.

Tre narkotikahundar markerade också på en behållare under motorhuven i lyxbilen, men ingen narkotika hittades. Däremot hittades en mindre mängd hasch i agentens bostad. Han var under en kort period häktad misstänkt för grovt penningtvättsbrott. Medan brottsutredningen pågick var agenten inblandad i flera affärer med stjärnspelare.

– Han ringde upp mig och sa att jag skulle kolla i en tidning, för där var han på bild med någon spelare som skrev kontrakt, säger Jens Nilsson.

Varför ville han att du skulle se det?

– Han tyckte väl det var coolt. Eller också ville han visa att han hade legala inkomster.

LÄS MER: Riksidrottsförbundet: Matchfixning ett stort problem inom svensk fotboll

Under våren blev agenten styrelseledamot i ett bolag som är registrerat för att bedriva agentverksamhet inom sport. I juli lämnade åklagaren in en stämningsansökan om grovt penningtvättsbrott mot mannen.

– Om du frågar honom kommer han säga att han är engagerad i fotboll, jobbar med förmedling och kanske poängtera att han lämnat det kriminella livet bakom sig. Möjligen anser han sig lida av rykten omkring sig, säger en person med insyn i agentverksamhet, om den brottsmisstänkte fotbollsagenten.

Anders Hübinette är chefsjurist vid Svenska fotbollförbundet. Han säger sig inte känna till misstankarna mot agenten, men säger om ”det oklanderliga ryktet”:

– Det står i regelverket att man inte ska vara dömd. Men varje fall är unikt och det beror även på omständigheter. Ett åtal i sig kanske är tillräckligt för att man ska kunna ifrågasätta det här ryktet.

Svarta pengar inom fotbollen är ett växande och komplext problem, och det kan vara svårt att påvisa brott, enligt polisen.

– Vi ser aktörer som inte gör det här på rätt sätt. En så kallad agent kan som en del i upplägget lämna över en dyr klocka, rena kontanter eller bjuda på resor. Man vill binda upp spelaren och kanske även en eller flera klubbar, säger kriminalkommissarie Fredrik Gårdare vid polisens aktionsgrupp mot organiserad brottslighet inom idrotten.

– Upplägget är ofta att alla inblandade personer ska tjäna något på affären. Vid själva övergångarna är det väldigt mycket pengar inblandade.

Tingsrätten skickade stämningen om det grova penningtvättsbrottet till agentens hemadress, där även bolaget har sitt säte. I början av september ringde han tingsrätten och meddelade att han skulle skicka in delgivningskvittot inom några dagar. Men ingenting hände och flera försök har gjorts för att delge agenten stämningen i hans hem, enligt dokument från tingsrätten.

Det är nu oklart var han befinner sig.

– Jag har inga kommentarer, säger advokat Thomas Olsson, som företräder agenten.

Fakta: Fotbollsagenter

Inom fotbollen finns ett regelverk för hur klubbar och spelare får använda sig av fotbollsagenter.

En agent ska ha ”ett oklanderligt rykte” – han eller hon ska inte tidigare vara dömd för ekonomisk brottslighet, sexualbrott eller våldsbrott.

Vid en övergång av en spelare, där en agent varit inblandad, ska övergången registreras.

Källa: Anders Hübinette, chefsjurist vid Svenska fotbollförbundet

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll polisen