Centan.
Centan.

Det var länge sedan Stockholms förorter bara kunde erbjuda kebabställen, kedjerestauranger och krogar som samtidigt är pizzeria/casino/bar. Fler och fler ambitiösa restauranger öppnar även utanför tullarna och krogtrafiken går numera allt oftare åt båda håll. Här är Metros förortsfavoriter just nu.

Rinos bodega, Svartlösavägen 52 Älvsjö
I en gillestuga bakom en bosättningsaffär mitt i ett villaområde någonstans mellan Fruängen och Älvsjö har Daniel Höglander och Niclas Jönsson från finkrogen Aloë öppnat opretentiös kvarterskrog för de boende i området. Men även om det knappast går att bli mer förort än så här – man känner sig bitvis som en statist i Fucking Åmål när man går från bussen – så är Rinos, som man säger, värt en omväg. Stämningen är avslappnad, hög och trevlig. Där Aloë en trappa upp är marmorskivor och progressiv matlagning handlar Rinos mer om flipperspel, Lucha Libre-masker och kimchisliders, lite som om David Chang startat en fritidsgård för vuxna. Man äter såklart i form av mellanrätter och menyn består nästan uteslutande av sublimiserad comfortfood som till exempel tacos, råbiff och calamares vilka samtliga skulle kunna beskrivas med ett enda ord: goffiga.

Centan, Lagaplan, 5 Bagarmossen
Mitt på torget i Bagarmossen – ungefär där det brukar ligga en butik som säljer heltäckningsmattor för offentliga miljöer i andra förortscentrum – finns det numera en passionsdriven kvarterskrog av modernt vinbarssnitt. Man häller naturvin och mindre producenter och såväl inredning som meny är lokalt förankrad. Maten är svensk/spansk/fransk/annat och består både av smått, mellan och större av vad som råkar vara i säsong. Centan har även barnmeny, är både sympatisk lätttillgänglig och extremt drop-invänligt eftersom de inte tar några bordsbokningar, vilket kort sagt gör dem till ett perfekt ställe för nyutflyttade innerstadsfamiljer att mildra kulturchocken på.

Matateljen, Stora Gungans, Väg 7 Gamla Enskede
I en före detta VVS-butik i pittoreska Gamla Enskede har gänget bakom skärgårdsfavoriten Svartsö krog öppnat restaurang och deli. På vardagar fungerar de som en populär lunchrestaurang där man också kan passa på att köpa hem lite goda grejer från delikatessdisken till kvällens ”Robinson”-mys. På kvällar och helger svidar man dock om till en väldigt samtida krog som ger Enskedeborna en känsla av hur det kan vara att äta i innerstaden och innerstadsbor hur det är att äta i Gamla Enskede såklart. Man serverar hantverksöl och och naturvin samt övervägande vegetariska mellanrätter där proteinet är tillbehöret och inte tvärtom som det heter. Servicen är trevlig, lokalen fin och det är familjärt, mysigt och mycket mycket gott.

Jonas Cramby

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset