Ilyas Hassan och Macarena de la Cerda är talespersoner för Förorten mot våld som ordnar en två dagars demonstration i Rinkeby Centrum den 16–17 december .
Ilyas Hassan och Macarena de la Cerda är talespersoner för Förorten mot våld som ordnar en två dagars demonstration i Rinkeby Centrum den 16–17 december .

Skjutningarna i norra Stockholm är symtom på ett sjukt samhälle. Det är dags att vi gemensamt börjar kämpa för allas lika värde för att förändra våra bostadsområden, skriver representanter för Förorten mot våld.

Under de senaste två åren har det skett 21 mord i norra Stockholm. Senast den 2 december mördades två bröder på ett kafé i Rinkeby. Två syskon som ville umgås, fika och spendera tiden tillsammans med sina vänner. Två syskon som ännu en gång blev en del av statistiken, en mor som dränks av sina tårar då hon förlorat sina söner, vänner som förlorade sina nära och kära. Ytterligare en person skadades i samband med detta.

Det är inget nytt fenomen att många i våra områden förlorar sina liv. Att unga mördas, oskyldiga drabbas, föräldrar gråter, maktlösheten har kommit att bli en vardag för oss bosatta i förorten.

LÄS MER: Debatt: Samhället går miste om möjligheterna i förorten

Det är uppenbart att regeringen misslyckats med att återskapa tryggheten i våra områden. De polisiära åtgärder som regeringen infört har inte gjort att skjutningarna minskat, utan de har snarare ökat.

Vi har i dag en regering som säger sig värna om alla människors liv, för oss är detta inget annat än ren lögn. Om lika många unga sköts ihjäl i områden dominerade av vita, är vi säkra på att regeringen tagit frågan på större allvar. När ska våra politiker erkänna att man gör skillnad på liv?

Vi bor i områden där elevernas skolresultat är sämre än på andra platser, där många familjer bor trångt och arbetslösheten är hög. Vi bor i områden där våra myndigheter inte speglar lokalborna, där de som sitter vid makten är personer som inte är representativa när det gäller etnisk bakgrund och perspektiv, och som inte själva har upplevt den socioekonomiska utsattheten. Områden där vi sett stora nedskärningar de senaste åren. Områden där vi avhumaniseras då det pratas om oss och inte med oss. Områden där det helt enkelt tas beslut över våra huvuden och dit räddningspersonal inte ens kan komma utan poliseskort.

Det är många i området som känner sig frustrerade över myndigheterna och regeringens handfallenhet. Frustrerade över att politiker kommer som om de vore på safariresa till våra områden utan att något konkret görs åt våra problem. Frustrerade över hur medierna ofta utmålar offren som eventuella brottslingar, vilket långt ifrån alltid stämmer överens med verkligheten.

LÄS MER: Debatt: Välj inte mellan sämre och sämst – välj bort julskinkan helt

Skjutningarna är symtom på ett sjukt samhälle. Våra förorter blöder och om vi inte fattar att det här är en effekt av de socioekonomiska skillnaderna och den strukturella rasismen kommer vi aldrig att kunna hitta lösningar som kan förändra våra bostadsområden.

Det är dags att de ansvariga myndigheterna, tjänstemännen, och politikerna ställs till svars och gemensamt med oss börjar kämpa för allas lika värde.

Macarena de la Cerda och Ilyas Hassan, talespersoner för Förorten mot våld
Rädda barnen arbetsgrupp/föräldrar i Järva
Islamiska förbundet i Järva
Nätverket för ungdomars framtid
Hjulsta somaliska föräldraförening
Evan Alsaleem (Ordförande i Rädda Barnens Lokalförening Stockholm)
Somaliska röster
Megafonen
Fyren
Somaliska mot rasism och orättvisa
Tensta united

Om debatten

• Under 2011–2015 har 71 personer avlidit och 355 skadats i de 948 skjutningar som inträffat i Stockholm, Göteborg och Malmö enligt poliser och forskare som skrivit en debattartikel i Dagens Nyheter (13/11).

• Under perioden 2016-01-01 till 2016-11-16 har det totalt inträffat 106 bekräftade skjutningar i Region Stockholm. 63 av dem skedde i norra Stockholm.

• I en intervju i tidningen Mitt i säger kriminologen och gängexperten Camila Salazar att det är problematiskt att dödsskjutningar ofta förutsätts vara gängrelaterat så fort det händer i förorten. ”Offren för dödsskjutningarna blir kriminaliserade helt enkelt för att de har blivit mördade där. Det ger signaler om att det som händer i förorten och de som blivit skjutna inte blir lika viktiga som om det hänt i en annan stadsdel. Som att personer som dör i förorten inte är lika värda”, säger hon.

Polisen, NOA, KI, DN, Mitt i.

Om debattören

• Under parollen Förorten mot våld ordnas en två dagars demonstration i Rinkeby centrum den 16–17 december från klockan 13. Läs mer på Facebooksidan ”Förorten mot våld – FMV”.

• Under demonstrationen kommer konkreta politiska förslag från civilsamhället läggas fram till regeringen på vad de boende i området tycker behöver göras för att få bukt med skjutningarna.

• Demonstrationen är partipolitiskt obunden.

LÄS MER: Debatt: Jag har lärt mig mer om relationer av ”Skam” än av skolan

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset