"Man kan nästan säga att fredagen den 13:e är en turdag", säger Susanne Fagerberg från Länsförsäkringar.
"Man kan nästan säga att fredagen den 13:e är en turdag", säger Susanne Fagerberg från Länsförsäkringar.

Kombinationen fredag och talet 13 får många att rysa. Men enligt två undersökningar av MSB och Länsförsäkringar kan otursdagen istället vara en turdag.

Om fredagen den 13:e får fler att spilla på skjortan eller snubbla vid övergångsstället är svårt att ta reda på. Men nu har både Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och försäkringsbolaget Länsförsäkringar gjort undersökningar för att ta reda på om fler olyckor faktiskt händer under fredagen den 13:e, skriver SVT.

MSB har undersökt om räddningstjänsten i landet rycker ut oftare på fredagen den 13:e än andra dagar. Svaret blev nej. Istället visade det sig att det generellt sett är på lördagar som flest olyckor och uttryckningar sker.

LÄS MER: Experten: Därför fruktar vi fredagen den trettonde

Länsförsäkringar har också tagit en titt på den olycksbådande dagen. Försäkringsbolaget har granskat drygt 4 miljoner skador under de senaste 13 åren och kommit fram till att det faktiskt sker färre skador under fredagen den 13:e än under en vanlig genomsnittsdag.

– Man kan nästan säga att fredagen den 13:e är en turdag, säger Susanne Fagerberg från Länsförsäkringar i en intervju med SR.

LÄS MER: A-brunnar och svarta katter – här är bakgrunden till svenska vidskepelser

I bolagets statistik var det istället datumet den 1:a som stack ut som en otursdag och tisdag som var den mest olycksdrabbade veckodagen.

– Så vi kanske ska flytta fredagen den 13:e beteendet till tisdagen den 1:e, konstaterar Susanne Fagerberg.

Men oavsett om tisdagen den 1:a är en större olycksdag eller inte, så har en del olyckor skett under fredagen den 13:e genom historien. Här är några exempel:

6 olyckor som skett under fredagen den 13

Fredagen den 13 maj 1927:

Den tyska aktiemarknaden kollapsar, vilket är det första tecknet på den ekonomiska depression som sedan drabbade världen under 1930-talet och som i Tyskland bidrog till Adolf Hitlers framgångar. Dagen har gått till historien under namnet ”Svarta fredagen”.

Fredagen den 13 januari 1939:

Ett område på nästan 20 000 kvadratkilometer brinner i delstaten Victoria i Australien. 71 personer mister sina liv, över 5 000 byggnader förstörs och flera samhällen utplånas helt. Händelsen som efteråt har kallats för ”Black Friday bushfires” är en av världens värsta bränder.

Fredagen den 13 juni 1952:

Ett sovjetiskt jaktflygplan skjuter ner ett svenskt spaningsplan över internationellt vatten i Östersjön. Ombord finns åtta besättningsmän som antas ha omkommit, men vars öde har varit omtvistat. Händelsen förgiftade relationerna mellan Sverige och Sovjetunionen i många år. 

Fredagen den 13 oktober 1972:

Ett flygplan havererar i bergskedjan Anderna mellan Argentina och Chile. Ombord fanns medlemmar i ett rugbylag från Uruguay och ett antal vänner och familjemedlemmar till spelarna. Planet som var på väg till Chile hittades tillsammans med de 16 överlevande två och en halv månad senare. De överlevande hade då tvingats äta av sina avlidna medpassagerare för att inte svälta ihjäl.

Fredagen den 13 september 1996:

Den amerikanske rapparen Tupac Shakur dör. Några dagar tidigare har han skottskadats under en bilresa på väg till nattklubben Club 662 i Las Vegas där han skulle uppträda.

Fredagen den 13 januari 2012:

Det italienska kryssningsfartyget Costa Concordia grundstöter utanför ön Giglio i Italien. Ombord finns drygt 4200 personer från 70 länder, varav 32 personer omkom. Costa Concordias befälhavare döms efter händelsen till 16 års fängelse.

 TT

 

4 teorier om varför fredagen den 13:e är en otursdag

1. Jesus död

Jesus dog på långfredagen och det var 13 personer vid bordet under nattvarden (Jesus och 12 lärjungar). Den trettonde av dessa ska ha varit Judas, som enligt den kristna tron sålde ut Jesus för pengar.

2. Medeltida tro

I det gamla bondesamhället hade varje veckodag en magisk innebörd, där det fanns saker man skulle göra och avstå ifrån på vissa dagar. På fredagar skulle man tillexempel inte inleda en resa. Således är en teori om fredagen den 13:e att olycksdagen växte fram genom tron på veckodagars magiska innebörd.

3. Nordisk mytologi

Inom nordisk mytologi finns en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den 13:e gästen till ett gästabud i Valhall. Loke ska sedan ha lurat den blinde Höder att skjuta sin bror Balder till döds med en mistelpil.

4. Litterär panik på börsen

En annan teori går tillbaka till romanen ”Fredag den 13” från 1907 som skrevs av bankmannen Thomas W. Lawson. Boken handlar om en samvetslös börsmäklare som sprider panik bland börsmäklare på Wall Street.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset