Försäkringskassan vill inte längre veta när cancersjuka Anna ska dö – en fråga som vare sig hon själv eller hennes läkare kunde svara på hur mycket handläggaren än insisterade.

Privat

Cancersjuka Anna behöver inte längre svara Försäkringskassan på frågan när hon ska dö.

– I dag klockan 13 var jag på Försäkringskassan och helt plötsligt uppfyllde jag två av de kriterier de krävde efter att de pratat med min doktor. Det är konstigt att jag inte gjorde det tidigare. Tidigare krävde min handläggare att jag jag skulle ha ett dödsdatum för att få behålla 80 procent av lönen efter 100 dagar.
 
Anna tror att uppmärksamheten i tv och tidningar, inte minst Hillevi Wahls kolumn i Metro, har hjälpt till.
– Det blev ett sådant genomslag. Det är som att hela Sverige bryr sig.
 
 
Och helt plötsligt ändrade Försäkringskassan inställning. Anna Liljedahl, 48, behöver inte berätta när hon ska dö för att få behålla sjukersättningen, en förmån som hon själv har hjälpt till att finansiera under alla de år hon arbetade inom vården och äldreomsorgen. 
– Tidigare fick jag inte ens ansöka om förlängning när mina dagar tog slut. 
 
Samtidigt som hon är lättad över att hon kanske inte längre måste flytta från radhuset i Vellinge är hon besviken på systemet, som ibland kan likna ett lotteri.
– Jag har en väninna som har en annan handläggare och hon har tvingats att börja jobba. Hon "ligger en månad före mig" och har precis gjort tre nya operationer. Hon är glad för min skull, men förkrossad för egen del.
 
Metro har inte talat med väninnan, men det räcker att prata med Anna Liljedahl för att få en inblick i hur man kan bli bemött.
– Det har tagit hårt på mig, det har varit så förnedrande. Man får ta emot så mycket hemskheter att man inte tror att det är sant. Min handläggare tyckte till exempel att jag inte såg sjuk ut och sa "om jag hade sett dig på gatan så skulle jag inte tro att du var sjuk". Sådana ska inte jobba med människor.
 
– Det är inte konstigt att folk tappar livsglädjen. Man ska inte göra det för att Försäkringskassan ringer en. Helt plötsligt är man inte värd någonting...  de vill ha detaljer och man måste sitta och försvara sig. Det har gjort att jag har blivit ännu tröttare.
 
Nu, när Försäkringskassan inte längre behöver något dödsdatum, kan Anna Liljedahl fortsätta sin kamp för att i bästa fall kunna återgå till jobbet och därmed hjälpa till att finansiera ersättningen för andra som blir sjuka.
 
– Planen är att jag ska träna med mina gångstavar så att jag får upp min kondis. Jag går på smärtstillande så att jag ska kunna gå. Jag vill också gå på all rehab jag kan få.
 
Försäkringskassans presschef Helena Esscher uppmanar de som skulle uppfatta att de krävs på ett dödsdatum att höra av sig.
– Försäkringskassan som myndighet ska inte kräva in intyg för dödsdatum. Om det skulle hända att någon uppfattar det så ska man höra av sig till Försäkringskassan, säger Helena Esscher, presschef på Försäkringskassan. 
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset