Arkivbild
Arkivbild

Under torsdagen dömdes en kvinna till skyddstillsyn och samhällstjänst för försök till dråp. Detta efter att hon som del av en självmordspakt med sin vän försökt köra in i ett träd med en bil vännen också färdades i.

Under torsdagen dömdes en kvinna i Mellansverige till skyddstillsyn med samhällstjänst i 240 timmar för försök till dråp. Detta efter att hon försökt köra in i ett träd med en bil som hennes väninna också befann sig i.

LÄS MER: ”Vi måste tala högt om självmord”

Kvinnorna hade länge haft tankar om att ta sitt liv och diskuterat att ta sitt liv tillsammans. I november 2016 befann sig de två kvinnorna hemma hos en av dem. I samband med att de drack vin fick en av kvinnorna en panikattack, och de bestämde sig för att ta sina liv. Tanken var att använda en av kvinnornas bil och köra in i ett träd med bilen för att på så sätt dö.

De körde runt i bilen utan bälte i flera timmar, och turades om att agera förare tills de körde av vägen. Bilen passerade en mindre brant och stannade sedan efter att kört in i ett träd. Den ena kvinnan, som körde bilen, klarade sig oskadd medan den andra kvinnan kort förlorade medvetandet efter att hon slagit huvudet i vindruta. Ingen av dem behövde någon vård efter händelsen.

Enligt tingsrätten står det klart att den ena kvinnans avsikt var att köra av vägen så att båda personerna skulle dö. Man menar att även om planen inte förverkligades så får man se handlingen som ett försök att göra detta. Gärningen bedöms dock som mindre allvarlig på grund av förarens sinnestillstånd, omständigheterna vid händelserna och faktumet att händelsen bara ledde till lindriga skador.

”När det gäller uppsåtligt dödande bör det förhållandet att samtycke förelegat eller att dödandet skett på uppmaning från någon som inte längre vill leva inte i något fall leda till ansvarsfrihet”, står det i tingsrättens dom.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Självmordslinjen: Öppet dygnet runt alla dagar, tel 90101 och chatt

Nationella hjälplinjen: Alla dagar klockan 13-22, tel 0771-22 00 60

Barnens rätt i samhället (BRIS)
Barnens telefon: Alla dagar klockan14-21, tel 116 111
Vuxnas telefon – om barn: Vardagar klockan 9-12. Tel 0771-50 50 50

Jourhavande Kompis (Röda Korset): Chatta vardagar klockan 18-22 och helger klockan 14-18

Jourhavande präst
Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21-06
Chattstöd:  Måndag-torsdag, klockan 20-00.

Jourhavande Medmänniska: Alla dagar klockan 21-06, tel 08-702 16 80

SPES – för efterlevande anhöriga. Finns till för alla som mist en familjemedlem, släkting, partner eller god vän genom självmord. SPES har telefonjour alla dagar 19-22, på telefonnummer: 08-34 58 73

LÄS MER: Så ledde en rysk flickas självmord till en världspanik

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om självmord