I natt presenterade USA:s John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov överenskommelsen om Syrien.
I natt presenterade USA:s John Kerry och Rysslands Sergej Lavrov överenskommelsen om Syrien.

Syriens regim och den syriska oppositionsgruppen HNC välkomnar planen för vapenvila som Washington och Moskva enats om.Det finns en försiktig optimism om att planen ska kunna leda till fred i Syrien och att hjälpsändningar ska kunna nå fram.

Efter en maratonförhandling i schweiziska Genève kunde USA och Ryssland presentera planen för vapenvilan.

– Om det här avtalet håller så kommer vi att se en betydande minskning av våldet i Syrien, sade USA:s utrikesminister John Kerry på presskonferensen tillsammans med sin ryske kollega Sergej Lavrov. Kerry tillade att hjälpförsändelser kommer att skickas dit de behövs som mest.

"Kan bli början på slutet"

Syriens regim "godkänner" uppgörelsen enligt den statliga nyhetsbyrån Sana, och den syriska oppositionella paraplyorganisationen Högsta förhandlingsrådet (HNC) var försiktigt positiv.

Alla rebellgrupper är dock inte lika optimistiska. Fares al-Bayoush, talesperson för Norra divisionen, som är en del av Fria syriska armén, påpekade att Damaskus och Moskva struntade i det förra avtalet och att chanserna därför knappast är större nu.

Press på al-Assad

Kerry säger att han tror att Ryssland kan pressa Syriens president Bashar al-Assad till förhandlingsbordet för att få till ett fredsavtal.

– Ingen bygger det här (avtalet) på förtroende. Det kommer att bygga på tillsyn, efterlevnad och ett ömsesidigt intresse. Det här är en möjlighet, och inte mycket mer än så innan det blir verklighet, sade han enligt The Guardian.

USA, som stödjer vissa rebellgrupper samt den kurdisk-arabiska alliansen SDF där bland annat YPG-milisen ingår, och Ryssland, som stödjer Assadregeringen, uppmanar alla sidor i konflikten att lägga ned vapnen vid solnedgången den 12 september, första dagen av den muslimska högtiden id al-adha.

Ska flygbomba IS

Sju dagar efter det att vapenstilleståndet införs, förutsatt att det följs, ska USA och Ryssland inrätta en gemensam bas för att med flygattacker bekämpa terrororganisationerna IS och Jabhat Fateh al-Sham – tidigare al-Nusra-fronten.

– Syriska regeringen har informerats av oss om det här arrangemanget, och är beredd att följa det, sade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov enligt AFP.

Kerry sade å sin sida att även den syriska oppositionen är beredd att följa planen, om regimen i Damaskus visar att den menar allvar med att följa uppgörelsen.

Turkiet, som nyligen intensifierade sitt deltagande i kriget genom att skicka in stridsvagnar och pansarfordon i norra Syrien, är positiva till planerna. Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini är optimistisk liksom Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

– Vi välkomnar och stödjer den här överenskommelsen, men vi har realistiska och nedtonade förväntningar på den, säger Wallström till SVT Nyheter.

Vita hjälmarna/AP/TT
Aleppo.
Kevin Lamarque/AP/TT
John Kerry och Sergej Lavrov skakar hand vid deras gemensamma presskonferens för att presentera planen för Syrien i Genève.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset