"Mitt barn förstår inte vad personalen säger", sade en förälder, skriver Lisa Magnusson.
"Mitt barn förstår inte vad personalen säger", sade en förälder, skriver Lisa Magnusson.

På förskolan Myrlejonet bytte man över en natt språk till engelska. Föräldrarna hade inte informerats, barnen inte förberetts. Nu kräver kommunen att förskolan börjar prata svenska igen. Futuraskolan som äger förskolan har utmärkt sig förr, så varför finns de ens kvar?, undrar Lisa Magnusson.

Detta är en kolumn. Det är personen som har skrivit texten som står för åsikterna i den, inte Metro. Metro är en politiskt obunden tidning.

När lille Gregor Samsa kom till förskolan en morgon så upptäckte han att de vuxna förvandlats över natten och att det inte längre gick att förstå någonting de sade.

Ja, namnet är fingerat, taget från Franz Kafkas berömda verk ”Förvandlingen”. Så låter också scenariot som hämtat från en kafkaartad mardröm. Eller kanske från ett grymt psykologiskt 1960-talsexperiment med frågeställningen: ”Vad händer med små barns trygghet om man hastigt berövar dem förmågan att kommunicera?”

Det låter inte som något en modern svensk förskola skulle ta till för att locka fler kunder. Men det är just vad det är. På förskolan Myrlejonet bytte man över en natt språk till engelska. Föräldrarna hade inte informerats, barnen inte förberetts.

”Mitt barn förstår inte vad personalen säger”, sade en förälder till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Den som välkomnar nazister står inte upp för yttrandefriheten

När kommunens tillsynsansvariga kom på blixtbesök märkte de att barnen var oroliga, de satt tysta medan de vuxna pratade på med varandra. Ännu mer meningslöst var tilltaget med tanke på att de anställda inte ens är särskilt bra på engelska. Nu kräver kommunen att förskolan börjar prata svenska igen.

Men ägarna, Futuraskolan, fortsätter att försvara det plötsliga språkbytet. De menar att ”globalisering som mindset” är nödvändigt. ”That is how the world is right now!”, skriver de sorglöst på sin hemsida. Förskolechefen, Adriana Marx Norén, säger att barn är ”som små sponges”, de lär sig snart.

Futuraskolan har utmärkt sig förr. Redan 2010 konstaterades det att ägarna gjorde anmärkningsvärt stora vinster. Sedan framkom att en stor majoritet av personalen saknade utbildning, och att den pedagogiska miljön hade allvarliga brister. Så varför finns Futuraskolan ens kvar?

Problemet är den enorma politiska övertron på ”entreprenörer”.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Jag är rädd – men jag tänker inte låta det begränsa mig

Begreppet ”entreprenör” kommer från fornfranskans ”entreprendre” och betyder att påbörja. Att påbörja saker är fint som snus – men bara förutsatt att det bygger på en bra, genomtänkt idé som man vet hur man ska genomföra. Att framför allt vilja tjäna grova pengar, oklart på vad, är inte seriöst företagande.

Och svengelska plattityder av den sort som Futuraskolan nu frikostigt strösslar runt sig? De är ett av de allra vanligaste och tydligaste varningstecknen på lycksökeri: Ägarna kan inte formulera sig på svenska eftersom de själva inte har en aning om vad de pratar om.

Ja, visst är det dråpligt.

Men vi bör hålla oss för skratt när skrävliga ”entreprenörer” börjar gräva i skattebetalarnas kassa – i synnerhet då när det gäller något så livsviktigt som förskolor och skolor. Det är ett direkt svek mot de uppväxande generationerna att låta denna verksamhet bli en enda slafsig experimentverkstad. Och that is tyvärr how the world is right now.

Lisa Magnusson

+ Skam. Varför blir jag så otroligt rörd av denna tv-serie? Det är inte som att jag gråter åt varenda scen, men nästan.

– Mer än var tredje fransk väljare röstade på Marine Le Pen i det senaste presidentvalet.

LÄS MER: Lisa Magnusson: Terrorister är också människor

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Skola Förskola