Elever blev misshandlade och kränkta av en annan elev på en skola i Lidingö. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan.
Elever blev misshandlade och kränkta av en annan elev på en skola i Lidingö. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan.

Blev slagna och kränkta i två år. Lidingö Stad nekar ersättning. Stäms på tre kvarts miljon kronor.

Flera barn i sex-sjuårsåldern blev misshandlade och kränktes av en och samma elev. Knytnävslag, sparkar och knuffar samt även blodigt våld med tillhyggen. Skolinspektionen stämmer nu Lidingö Stad på tre kvarts miljon kronor för att inte ha vidtagit tillräckliga åtgärder på skolan.
– Skolan tog tag i problemen för sent, säger Elisabeth Sefarides på BEO, som också anser att skolan inledningsvis lät bli att grundligt utreda vilka åtgärder som hade varit de bästa.
 
Sammanlagt handlar det om sju barn sex till åtta år gamla som under knappt två år kränkts och blivit slagna av samme skolkamrat. De unga eleverna i förskoleklass och även en termin i grundskolan skall har tvingats ta emot allvarliga verbala hot, sparkar och slag i olika situationer. En pojke skall ha slagits blodig vid flera tillfällen med skor och en vass legoplatta.  
 
Trots att skolledningen i de flesta fall bekräftat att våldet och kränkningarna inträffat och fortsatt har Lidingö stad bestridit skadeståndskravet från Skolinspektionens Barn och elevombud, BEO. Man har också avböjt ett förlikningsförslag vilket innebär att ärendet nu  hamnar i tingsrätten. Skolan försökte lösa problemen med  pedagogiska samtal med både eleverna och föräldrar. Men först efter att familjen med den aggressive unge eleven självmant valde att byta skola upphörde kränkningarna.
– Vi anser att vi vidtagit åtgärder, säger Per-Åke Henriksson, Lidingö stads utbildningschef.
Men om våldet och kränkingarna fortsatt, har ni verkligen vidtagit tillräckliga åtgärder då?
– Ja, det är det vi nu skall ta upp i tingsrätten, säger Per-Åke Henriksson.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset