– Jag ska göra det jag är utbildad för, det vill säga hjälpa barnen att få den bästa starten i livet, säger Anki Jansson till SVT.
– Jag ska göra det jag är utbildad för, det vill säga hjälpa barnen att få den bästa starten i livet, säger Anki Jansson till SVT.

Stora barngrupper, stress och sjukdomar är en vardag i förskolan. Nu har personalen fått nog. Nästa vecka går man ut med egna berättelser om bristerna på arbetsplatserna.

Förskoleupproret drog igång redan 2013 för att uppmärksamma de stora barngrupperna. Nu har man över 20 000 medlemmar på sociala medier, rapporterar SVT.

– Folk blev sjuka av stressen. Jag blev så arg för att ingen lyssnade, säger Anki Jansson, förskollärare och initiativtagare till SVT.

LÄS MER: Debatt: Jag orkar inte hålla käften om kaoset i förskolan längre

De stora barngrupperna skapar en stor stress för personalen, vilket har lett till att flera har lämnat yrket. Personalbristen bidrar i sin tur till att förskollärarna tvingas lägga tid på uppgifter som inte rör barnens välbefinnande.

– Jag ska göra det jag är utbildad för, det vill säga hjälpa barnen att få den bästa starten i livet. Jag ska inte diska, städa, laga mat eller annat som stjäl tid från barnen, säger Anki Jansson till SVT.

LÄS MER: Supernannyn: Tecknen som kan visa att ditt barn mår dåligt på förskolan

Nu har förskoleuppropet samlat in cirka 1 500 berättelser från verksamma i förskolan under hashtagen #pressatläge som ska lämnas in till lärarfacken.

– Sin egen stress sätter man på vänt för att barnen inte ska bli lidande, säger Anki Jansson till SVT.

LÄS MER: Insändare: Det heter inte dagis

Nu kräver man en lagstiftning om maxtak för barngrupperna, något Sveriges kommuner och landsting inte anser är nödvändigt, då de menar att de jobbar aktivt med att minska barngrupperna.

– Det är fel att prata om lagstiftning. Det är mycket bättre att tala om kvalité och mål utifrån de förutsättningarna som finns på varje enskild förskola och jobba på förbättringar, säger Lotta Andersson Damberg, utredare på SKL, till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset